İş kazalarında ölen işçilerin yakınlarına devlette iş verilmesi için teklif!

İş kazalarında ölen işçilerin yakınlarına devlette iş verilmesi için teklif!
11 Şubat 2018 09:45

Hükümetin, 2003 yılından bu yana madenlerde hayatını kaybeden işçilerin birer yakınına kamuda iş verilmesini öngören yasa tasarısının kapsamını genişleten yasa teklifi muhalefetten geldi.

 

 

Erdoğan Süzer / Sözcü

 

 

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, sadece madenlerde değil, tüm iş kazalarında yaşamını yitiren işçilerin bir yakınına kamuda iş verilmesi için kanun teklifi hazırladı. Demirtaş, teklifin yasalaşması halinde 20 binden fazla işçinin yakınlarının iş imkanına kavuşacağını söyledi.

Hükümetin Meclis’e sunduğu yasa tasarısı, 15 Temmuz darbe girişiminde ölenlerin yakınlarından 2 kişiye, 2003 yılından sonra yer altı maden kazalarında hayatını yitiren 560 işçinin yakınlarından ise 1 kişiye kamuda iş verilmesini öngörüyor. Demirtaş, iş kazalarında hayatını kaybeden işçilerin yaşam hakkının korunmamasından devletin sorumlu olduğunu, bu nedenle yıl sınırlaması olmaksızın iş kazasında yaşamını yitiren tüm işçilerin birer yakınının kamuda işe alınması gerektiğini söyledi.

 
EŞİTLİK İLKESİ VAR

 

 

Devletin, iş kazalarında ölen tüm işçilere karşı sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini söyleyen Demirtaş, son yıllarda meydana gelen en fazla ölümlü ve en feci iş kazası olan Soma’daki 301 madencinin yaşamını yitirdiği kaza sonrası çıkarılan kanunla hükümet ve devletin bu sorumluluğunu sadece Soma faciası için kabul ettiğini kaydetti. Demirtaş, Soma kazasında yaşamını yitiren maden işçilerinin eşlerine ya da çocuklarından birine, eş veya çocuğu yok ise kardeşlerinden birisine kamuda istihdam olanağı tanındığına dikkat çekerken, “Anayasa’nın eşitlik ilkesine uygun olarak iş kazalarında yaşamını yitiren tüm işçilerin aileleri bu haktan süre sınırlandırması olmaksızın yararlandırılmalıdır” dedi.

 
15 YILDA 20 BİN İŞÇİ ÖLDÜ

 

 

Demirtaş, Türkiye’de iş kazası sonucu yaşamını yitirenlerin gerçek sayısının resmi verilere yansıtılmadığını, buna rağmen son 15 yılda iş kazalarında ölen işçi sayısının 20 bin 500’ü geçtiğini söyledi. Türkiye’nin iş kazalarında Avrupa birincisi, dünya üçüncüsü olmasının kabul edilemez olduğunu belirten Demirtaş, AKP hükümetleri döneminde iş kazalarının her yıl artarak devam etmesinin tesadüf olmadığını, iş kazalarını kayıt dışılık, güvensiz çalışma ve taşeronlaşma politikalarının artırdığını ifade etti.

 

 

http://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/20-bin-isci-yakinina-devlette-is-2214730/