İranlılar yeni yaptırımları bekliyor!

İranlılar yeni yaptırımları bekliyor!
3 Kasım 2018 11:41

ABD’nin İran’a yönelik yeni yaptırımları 5 Kasım’da yürürlüğe giriyor. Yaptırımlar özellikle İran’ın enerji sektörünü kapsıyor. İran halkı ise zor bir dönemle karşı karşıya.

 

 

ABD’nin İran’a yönelik yeni yaptırımlar İran ekonomisini en hassas noktasından vuracak. Yani petrol ihracatından. ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı “tüm zamanların en sert yaptırımları” petrol ticaretini kapsamlı biçimde engellemeyi hedefliyor. Bunun yanı sıra yaptırımlar uluslararası mali işlemler ve gemi inşaatı gibi alanlarda da güçlü şekilde hissedilecek.

ABD Başkanı Donald Trump, yaptırımlara gerekçe olarak yaptığı açıklamada Tahran yönetimini “terörizmi desteklemek ve Ortadoğu’da kaos ve şiddet yaymaya çalışmak”la suçlamıştı. Trump uygulanacak yaptırımlarla İran yönetimine tutumunu değiştirmesi için en yüksek düzeyde baskıyı hedefliyor.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise Ekim ayında yaptığı açıklamada, “ABD yaptırımlarından korkmuyoruz” demiş ve eklemişti: “ABD psikolojik ve ardından ekonomik savaşla İran sisteminin meşruluğunu zayıflatmayı istiyor.”

İran yönetimi ABD yaptırımlarının sonuçlarını hafifletmek için farklı çalışma grupları kurdu. Cumhurbaşkanı Ruhani bu hafta Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı açıklamada kendilerini zor bir dönemin beklediğini ifade ederek “Geçen aylarda durum insanlar için çok zordu ve bu durum önümüzdeki aylarda da böyle kalabilir” şeklinde konuştu.

 

Shabnam von Hein

© Deutsche Welle Türkçe