İranlı kadınlar ‘iffet fetvası’nı tanımıyor

İranlı kadınlar ‘iffet fetvası’nı tanımıyor
25 Eylül 2016 14:00

İran’da kadınların halka açık yerlerde bisiklet sürmesini yasaklayan bir fetvanın yayınlanmasının ardından İranlı kadınlar, bisikletli fotoğraf ve videolarını yayınlayarak sivil itaatsizliğe başladı.

 

 

 

 

 

Bundan kısa süre önce, İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney imzasıyla, toplumda yozlaşmaya yol açtığı gerekçesiyle kadınların bisiklete binmesi yasaklanmıştı. Fetvada, kadınların bisiklet sürerken erkeklerin dikkatini çektiği, bunun ‘kadınların iffeti’ni bozduğu söyleniyordu.

 

 

 

Bu kararın ardından anne kız olduklarını söyleyen iki kadın bisiklet üzerinde bir video çekerek, bisiklet sürmenin hayat tarzları olduğunu ve fetvaya uymayacaklarını anlattı.

 

 

Yüzlerini kapatarak kendilerini videoya alan iki kadından birinin, “Tahran’danız. Bisiklete binmek bizim hayatlarımızın bir parçası. Hamaney’in kadınların bisiklete binmesini yasakladığını duyduk. Hemen bisikletten vazgeçmeyeceğimizi söylemek için iki bisiklet kiraladık. Bu kesinlikle bizim hakkımız ve bundan vazgeçmeyeceğiz” dediği duyuluyor.

 

 

 

Bu paylaşım, İranlı kadınların karara karşı tepkilerinden sadece biri oldu. Instagram ve Facebook’ta ‘İranlı kadınlar bisiklete binmeyi seviyor’ etiketiyle fotoğraflarını paylaşan kadınlar fetvaya karşı çıkıyor.

 

 

Temmuz ayında da İran’da bir grup kadın bisiklet sürdükleri için gözaltına alınıp bir daha yapmayacaklarına dair dilekçe imzalamak zorunda kalmıştı.