İran'da Amerikan Elçiliği Basıldı

İran'da Amerikan Elçiliği Basıldı
4 Kasım 2011 12:38

4 Kasım 1979 günü İranlı bir grup üniversite öğrencisi Tahran’daki Amerikan elçiliğini basmıştı olayın üzerinden bugün tam tamına 32 sene geçmiş! O günden sonra ABD ve İran arasındaki arasında hiçbir şey eskisi gibi olmadı. Bugün uranyum zenginleştime çalışmaları yapan İran’ı ABD desteği altındaki İsrail’in her an vurabileceği konuşuluyor…

        4 Kasım 1979 günü İranlı bir grup üniversite öğrencisi Tahran’daki Amerikan Elçiliği’ni basmıştı. olayın üzerinden bugün tam tamına 32 sene geçmiş! O günden sonra ABD ve İran arasında hiçbir şey eskisi gibi olmadı. Bugün uranyum zenginleştime çalışmaları yapan İran’ı ABD desteği altındaki İsrail’in her an vurabileceği konuşuluyor…

 

 

İran İslam Devrimi’nin hemen sonrasıydı. Başkent Tahran’da bulunan Amerikan Büyükelçiliği İran’ın yeni lideri Ayetullah Humeyni’ye bağlı militanlarca işgal edildi.

 

İşgalin sebebi kimi çevrelere göre dönemin İran Başbakanı Mehdi Bezirgan ile Amerikan Ulusal Güvenlik Danışmanı’nın birlikte çektirdikleri fotoğraftı. Amerikan elçiliğini basanların çoğunluğuysa üniversite öğrencisiydi.

 

 

 

 

 

İranlı militanlar büyükelçiliği tam 444 gün boyunca işgal ettiler. 52 elçilik çalışanı bir buçuk yıl boyunca o binada esir kaldı. Amerika’nın hiçbir diplomatik girişimi başarı sağlamadı. Hatta Amerika , elçilik çalışanlarını kurtarmak için askeri operasyon bile düzenledi. Ancak ABD bu operasyonda 8 askerini kaybetti. ABD gibi süper güçler için 8 askerini kaybetmek ciddi bir olaydır ve günü geldiğinde misliyle bu olayın öcünü almak isterler. Nitekim ABD, İran ile uğraşmayı hiç ama hiç bırakmadı. Bizim gibi ülkeler de ise her şehit haberinin ardından, ”kanları yerde kalmayacak”, ”İntikamımız acı olacak” gibi siyasetçiler nutuk atarlar. Askerimizin başına çuval geçirilir ama hiç bir şey olmamış gibi davranılmaya devam edilir!

 

 

Reagan’ın Yemin Töreni

 

 

İran Amerikalı esirleri 20 Ocak 1981 günü serbest bıraktı. Tarih aslında biraz manidardı. O gün Amerika’nın yeni başkanı Ronald Reagan yemin ediyor, Amerika’nın başına geçiyordu.

 

 

Ahmedinejad da Baskındaki Militanlardan mıydı?

 

O günü gösteren fotoğraflardan biri ise bugün bile tartışma konusu olmayı sürdürüyor; çünkü resimdeki işgalcilerden biri, bugünkü İran lideri Ahmedinejad’a çok benziyor. O fotoğraftaki öğrencinin Ahmedinejad olduğu konusunda özellikle rehin alınan Amerikalılar ısrarcılar. Rehinelerden Albay Chuck Scott “Bu o adam buna hiç kuşku yok derken, baskını yapan öğrencilerden gazeteci Abbas Abdi’yse “Ahmedinejad hiçbir zaman o grubun üyesi olmadı. Baskında da yoktu” diye konuşmuştu.

 

 

 

Komşumuz İran’da bugün çok şey değişti. Halk baskı altında ama İran bağımsız bir devlet. Sizce hangisi daha iyi? Halkın devlet karşısındaki bağımsızlığı mı yoksa devletin emperyalist devletler karşısındaki bağımsızlığı mı? Keşke ikisini bir arada yapabilen bir lider çıksa da Türkiye ve halkımız özgürleşse…

 

Engin Balım H&H Ankara