‘İran’a su bile satamayız’

‘İran’a su bile satamayız’
29 Ekim 2018 11:43

5 Kasım’da devreye girecek yaptırımlar iş dünyasını korkutuyor. ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları devreye giriyor. Türkiye, ABD’den istisna talep ederken, iş dünyasının gözü ABD’den gelecek İran kararına çevrildi.

 

 

Eroğan Süzer / Sözcü

 

 

ABD Başkanı Donald Trump’ın mayıs ayında İran nükleer anlaşmasından çekilme kararının ardından Tahran’a yönelik yaptırımların ikinci ayağı için bir haftadan az süre kaldı. İş dünyasında büyük endişe yaratan yaptırımlar, doğrudan petrol ve doğalgaz ticaretini hedef alıyor. Türkiye, Çin, Hindistan, Japonya ve Güney Kore ile birlikte İran’dan en çok petrol ithalatı yapan devletler arasında yer alıyor. Türkiye 2017’de yurtdışından ithal ettiği 25.7 milyon tonluk petrolün 11.4 milyon tonunu İran’dan satın aldı.

 

 

PETROL SATAMAYACAK

 

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçen hafta ABD’den istisna talebine ilişkin gerekli girişimlerin yapıldığını açıklamıştı. ABD’nin Türkiye’ye istisna tanıyıp tanımayacağının 4 Kasım’a kadar netleşmesi gerekiyor. Bu tarihe kadar Türkiye’ye istisna tanınmazsa İran’dan ham petrol ithal edilemeyecek. Doğalgazda ise ikili ticaret kısıtlaması uygulanacak. İran sattığı doğalgaz karşılığı alacağı parayı Türkiye’de tutacak. Türk menşeli ürün ithalinde kullanabilecek.

 

İran yaptırımları Ankara Sanayi Odası’nın meslek komiteleri toplantısında işadamlarına anlatıldı. Halk Bankası Kredi ve Dış İşlemler Operasyonları Daire Başkanlığı Yaptırımlar Bölümü’nden Seyit Ahmet Taymaz, yaptırımların finansal boyutundan ticarete yansımasına kadar kapsamlı bir sunum yaptı. Bank Mellat’ın da yaptırım kapsamına alınacağını belirten Taymaz, “Yaptırımlarla birlikte İran otomobil sektörüne su bile satılamayacak” dedi. İran’la ticarette dolarla işlem yapılamayacağına dikkat çeken Taymaz, “Mal İran üzerinden geçiyorsa da dolar kullanılamayacak. İran devrim muhafızları da listesi var. Bu listedeki isimlerle çalışanlar da suçlu sayılıyor” dedi.

 

 

https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/irana-su-bile-satamayiz-2706925/