‘Irak’a kara birliği isteyebilirim’

‘Irak’a kara birliği isteyebilirim’
17 Eylül 2014 07:10

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, IŞİD’e karşı başlatılan mücadele stratejisinin başarıya ulaşmaması durumunda, ABD Başkanı Barack Obama’dan, Irak’a kara birlikleri göndermesini önerebileceğini söyledi.

 

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ile birlikte Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’nde ABD’nin IŞİD stratejisiyle ilgili oturumuna katılan ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, senatörlerin ABD’nin IŞİD politikasına ilişkin sorularını yanıtladı. Sivil toplum kuruluşu Code Pink üyeleri ise oturumu protesto etti. Hagel ve Dempsey’in salona gelmesiyle birlikte “Savaşa hayır” sloganları atan üyeler, Hagel ve Dempsey’in konuşmaları sırasında da protestolarını sürdürdü. Code Pink üyeleri, daha sonra polis tarafından salondan çıkarıldı.
ABD Başkanı Obama’nın geçen hafta açıkladığı IŞİD terör örgütüyle mücadele stratejisini desteklediğini anlatan Dempsey, geniş kapsamlı koalisyonun girişiminin de, ABD’nin müttefikleri ile işbirliği yapması açısından uygun bir adım olduğunu belirtti. Dempsey, “Bu yöntem başarıya ulaşmazsa ve ABD’ye yönelik herhangi bir tehdit ortaya çıkacak olursa Başkan’a ABD kara birliklerinin kullanılmasını önerebilirim” dedi.

 

Irak’ta bulunan ABD askerlerinin ISİD ile mücadelede yer almadıklarını söyleyen Dempsey, Irak güvenlik güçleri ve Peşmergelerin Musul’u geri alma girişimlerinde, ABD askerlerinin Irak güçlerine eşlik etmesine yönelik önerilerde bulunabileceğini de belirtti. ABD Başkanı Barack Obama’nın ısrarla ABD askerinin başka bir ülke toprağına askeri müdahalede bulunmayacağını açıklamasına karşın, Genelkurmay Başkanı’nın, kara birliği istemeyi öngörmesi Amerikan kamuoyunda şaşkınlık yarattı.

 

ARAP VE MÜSLÜMAN ÜLKELERİN KATKISI ÖNEMLİ

 

ABD ordusunun tek başına hava saldırılarıyla IŞİD’i yenilgiye uğratamayacağını, bu savaşta Arap ve Müslüman ülkelerin katkısının çok önemli olacağını vurgulayan Dempsey, ABD’nin Suriye’deki IŞİD hedeflerini zamana yayılı bir temelde vurmayı planladığını söyledi.
Oturumda bazı kongre üyeleri silah yardımı düşünülen Suriye’deki ılımlı muhalifleri saptamanın güçlüğüne değinirken, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel de silahların yanlış kişilerin ellerine geçmemesi için çok özenli bir izleme süreci yürüteceklerini belirtti. IŞİD’e karşı mücadelenin kolay ve kısa olmayacağını dile getiren Hagel, “El-Kaide ile olduğu gibi IŞİD ile de savaştayız” dedi.

 

OTURUMDA ‘SAVAŞA HAYIR’ SLOGANLARI

 

Sivil toplum kuruluşu Code Pink üyeleri ise oturumu protesto etti. Hagel ve Dempsey’in salona gelmesiyle birlikte “Savaşa hayır” sloganları atan üyeler, Hagel ve Dempsey’in konuşmaları sırasında da protestolarını sürdürdü. Code Pink üyeleri, daha sonra polis tarafından salondan çıkarıldı.