‘Irak ordusunun IŞİD’le savaşmak için iradesi yok’

‘Irak ordusunun IŞİD’le savaşmak için iradesi yok’
25 Mayıs 2015 11:18

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, IŞİD’in Irak’ın Ramadi kentini ele geçirmesiyle ilgili, ‘Irak ordusunun savaşma iradesi yok’ ifadesini kullandı.

 

 

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Ramadi kentinin IŞİD’in eline geçmesiyle ilgili olarak “Irak ordusunun savaşma iradesi olmadığını gösteriyor” dedi. CNN yayınına katılan Carter, Irak güçlerinin IŞİD militanlarına göre sayıca çok üstün olmasına karşın geri çekilmeyi tercih ettiğini söyledi.

 

 

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, mevcut tabloyu ‘Son derece düşündürücü’ diyerek yorumlayan Savunma Bakanı Carter, “Irak ordusuna eğitim verebiliriz. Silah verebiliriz. Ancak açıkçası savaşma iradesini biz veremeyiz” dedi. Savunma Bakanı Carter, eğit-donat programlarının devam edeceğini kaydetti ve ‘ümidimiz bu programların savaşma iradesini de oluşturması’ dedi. Carter, IŞİD’in yenilgiye uğratılması için hava desteği verebileceklerini ancak ‘nihai zaferi’ karada Irak ordusunun kazanması gerektiğini de belirtti. Carter, “IŞİD’in yenilgiye uğratılmasına katkı sağlayabiliriz. Ancak Irak’ı […] huzura biz kavuşturamayız. Kazanılacak zaferleri biz sürdürülebilir kılamayız. Bunu ancak Iraklılar yapabilir. Daha net konuşmak gerekirse ülkenin batısındaki Sünni aşiretler yapabilir” dedi.

 

 

IRAK’TAN TEPKİ GELDİ

 

 

Irak Savunma ve Güvenlik Komitesi ise ABD Savunma Bakanı’nın bu sözlerine itiraz etti ve açıklamaları ‘gerçek dışı ve temelsiz’ niteledi. Irak Parlamentosu’nun Savunma ve Güvenlik Komisyonu Başkanı Hakim El Zamili ise Carter’ın açıklamalarına tepki göstererek “ABD Ramadi için düzgün ekipman ve hava desteği sağlayamadı. Şimdi de suçu başkalarına atmaya çalışıyor” dedi.

 

 

Irak hükümeti Ramadi çevresine Şii milisleri konuşlandırmış durumda. Bağdat, IŞİD’in ilerleyişini durdurmak için İran destekli Şii birliklerin rol oynamasını istiyor. Cumartesi günü yürütülen harekatlarda Şii milisler Anbar vilayetinin başkenti olan Ramadi’nin doğusundaki Huseybe kasabasını IŞİD’den geri aldı. Bölgede şiddetli çatışmaların devam ettiği belirtiliyor.

 

 

SİLAHLAR IŞİD’İN ELİNE GEÇTİ

 

 

ABD, Irak’ın 2003 işgalinden sonra normalleşmesi adına 2011’de ülke ordusunu eğitmeye ve modern askeri silahlarla donatmaya başlamıştı. Ancak 2014’te IŞİD’in ülkeye girmesiyle birlikte Irak ordusuna bağlı birlikler örgüt karşısında ağır yenilgiler aldı ve askeri teçhizatları bırakarak geri çekilmek durumunda kaldı. Washington, Irak ordusu birliklerinin Ramadi’den geri çekilmesiyle çok sayıda tank, top ve zırhlı personel taşıyıcının IŞİD’in eline geçtiğini düşünüyor.

 

 

Büyük ölçüde IŞİD kontrolü altına giren Anbar, Irak’ın batısında çok geniş alanları kapsıyor. Bağdat’tan Suriye sınırına kadar uzanan Anbar, Irak-Suriye-Ürdün üçgenini birbirine bağlayan yolların da geçtiği yer.