Irak, IŞİD’e karşı Tikrit operasyonu başlattı… O ünlü komutan da var

Irak, IŞİD’e karşı Tikrit operasyonu başlattı… O ünlü komutan da var
2 Mart 2015 19:24

Irak devlet televizyonu, Tikrit’te hükümetin desteklediği Şii milislerin ve Sünni savaşçıların hükümet kuvvetleriyle birlikte IŞİD’e karşı geniş çaplı bir operasyon başlattıklarını duyurdu.

 

El Irakiye TV, Pazartesi günü Tikrit’e operasyonların başladığını duyurdu. Eski Irak lideri Saddam Hüseyin’in doğduğu şehri geri alma operasyonu, ağır top saldırıları ve Irak askeri uçaklarının hava bombardımanları ile destekleniyor.

 

BBC’ye konuşan gönüllü Şii halk milis grubundan bir komutan, İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Kasım Süleymani’nin de operasyona katılmak üzere Selahattin vilayetine gittiğini söyledi.

 

İRANLI KOMUTAN KASIM SÜLEYMANİ KİMDİR?

 

İsmini vermek istemeyen komutan, İranlı milislerin iki gündür Tikrit operasyonuna müdahil olduklarını ve bazı birliklerin Tikrit’e yaklaşık iki kilometre mesafedeki El Dur’a girdiklerini belirtti.

 

Bazı birliklerin Tikrit’in dış mahallelerine ulaştığını ifade eden komutan, IŞİD’in milislerin ilerleyişini durdurmak için canlı kalkan kullandığını kaydetti.

 

Komutan, IŞİD’in Iraklı Sünni milletvekili Vahda Cemili aracılığıyla ilettiği mesajda, ‘bazı gençleri rehin alındığını, Şii milislerin ve Irak ordusunun Tikrit’e gitmesi durumunda rehinelerin öldürüleceği’ tehdidininde bulunduğunu söyledi.
Komutan, IŞİD’in ilk defa böyle bir taktik kullandığını ekledi.

 

süleymani

 

‘IŞİD BAZI BÖLGELERDEN ÇIKARILDI’

 

Irak televizyonu, IŞİD militanlarının şehrin dışındaki bazı yerlerden çıkarıldığını belirtti ancak detay vermedi.
Irak Başbakanı Haydar el Abadi, Selahaddin eyaletinde operasyon öncesi hazırlıklarını tamamlayan asker ve milislerle bir toplantı yaptı.

 

Daha sonra bir açıklama yapan Irak Başbakanı Abadi, IŞİD’in yanındaki Sünni aşiret savaşçılarına “Örgütten desteklerini çekerlerse affedileceklerini” söyledi.

 

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları, geçen Haziran ayında Tikrit’i ele geçirmişti. Örgüt, geçen hafta Tikrit ve çevresinde 100 aşiret üyesi erkeği esir almış, bu hamle örgütün “Operasyon öncesinde muhalifleri etkisiz hale getirmeyi amaçladığı” şeklinde yorumlanmıştı.

 

Kaynak: BBC Türkçe