İnsan Hedefi ve Demokrasi

İnsan Hedefi ve Demokrasi
24 Mart 2017 08:40

Değerli Okuyucularımız.

 

 

 

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

 

İNSAN HEDEFİ

 

 

Dünya da bir gayesi olmayan insanın hayatı tamamiyle boştur. İnsanların hedeflerine ulaşmak için ilk hedefleri kendi kendilerini hazırlamaktır. İnsanın kendisini geliştirmesi ve hür olması için daima okuyarak güncel bilgilere sahibi olması şarttır. Bilgisiz insan geriliğin, cahilliğin ve başarısızlığın esiridir. Bilgi ise ancak okumak, öğrenmek ve araştırmakla elde edilir. çevresini, dünyasını ve kainatı iyi bilen insan ise insan ise hedefine ulaşır.

 

 

Bir düşüncesi ve vicdanı olduğu, Hürriyete bağlandığı, Hak ve Adalete önem verdiği, daima iyiye ve güzele yöneldiği, arama, çalışma ve Savaşma kabiliyeti olduğu, soydaşlarına karşı güleryüz ve muhabbet duyduğu sulhu özlediği ve sevdikleri için, insan saygı-sevgi edilmeğe ve varlıkların en mükemmeli olmaya layıktır.

 

 

DEMOKRASİ

 

 

Demokrasi , yalnız bir Hükümet şekli değildir. Aynı zamanda gittikçe gelişen renkli bir yaşam şeklidir. Hayatiyetin her tezahürü gibi Demokrasinin de bir çok cephesi ve çeşitli faaliyet alanları vardır.

 

 

 

Demokrasi denince akla gelen ilk şey siyasi partilerin varlığı düşünülmektedir. Ne yazık ki, bu düşünce de kararlılık güdenlerin, gerçekleri yansıtmadığını belirtmek isterim. Bir ülkede gerçek Demokrasinin varlığından (Hareketliliği) bahsedebiilmemiz için, o ülkede ilk önce iktisadi Demokrasinin kurulmuş olması gerekir. Demokrasinin olduğu ülkelerde ilk önce iktisadi Demokrasi kurulmuştur. İktisadi Demokrasinin mevcut olmadığı bir ülke de, her zaman, anarşik-Ekonomik terör hareketliliği vardır. Binlerce bakkaliye mağazaları olan ticari kuruluşlar, Türk sanayicisini sıkıştırarak ”Raf” terörü uygulamaları ile hem mahalle bakkallarını hem de sanayiciyi zor durumda bırakarak yok etme düşünceleri hakimdir. Temel gıda stratejik önem taşımaktadır. Ne yazık ki, bazı sektörlerinin Türk sermayesinden çıkmasını zorlayarak Türk Milletinin çeşitli hastalıklara yakalanmasını teşvik ederek, bu sefer o hastalıkların tedavisi için kimyasal içerikli ilaç tüketimine sebep olunmaktadır. Bu tür haksız kazançların uygulandığı ülkelerde, ne siyasi ne de iktisadi Demokrasinin mevcudiyetinden bahsedilebilir.

 

 

Vücutlarına özen gösterebilen ve güncel düşünmeyen kimseler, felakete sürükleyen hayaller peşinde koşmazlar. Buna rağmen, sadece rahat ve huzurlu yaşam da insana yeterli değildir. İnsan bir ruha sahiptir. Ayakları ne kadar yerde olsa da ruhu her konu da daima yükseklere doğru yönelir. Yukarı baktığımız zaman görülen manzara, yeryüzündeki her şeyi iyiye doğru sürükleyecek örnekler halinde gösterilen ideallerdir.

 

 

İdealler karanlıklar içinde gökyüzünü aydınlatan ışıklardır. Vücudumuzun ihtiyaçları bizi nasıl toprağa bağlarsa, onların ışıkları da bizi yukarı doğru çeker. Düşünce ve duyguların cazibesine kapılmaktan çok daha zevklidir. Görevi özenerek yapmak sessizce sizleri stresten kurtaran güzelliktir. Yönü tek olmasına rağmen, idealin çeşitli şekilleri vardır. Demokratik yaşam şekliine kaynaşan üç ideal göze çarpar.

 

 

 

Bu idealleri birleştirirsek ortaya (Adalet) çıkar. Adaleti tahlil edince de Hürriyet, Eşitlik ve kardeşçe yaşamayı buluruz. Adalet, hepsinin en esaslısı’dır. Hürriyetin devam edebilmesi için, eşitlikle beraber yürümesi gerekir.

 

 

Hürriyet ve Demokrasi arıyoruz derken ne demek istiyoruz? Bazen ‘‘Acaba Anayasalara, kanunlara ve makemelere fazla ümit bağlamıyor muyuz?” diye düşünceler ortaya çıkıyor.

 

 

İnsanların kalplerinde yaşaması lazım olan Hürriyet nedir?

 

 

O, gem vurulmamış insafsız arzuların yerine getirilmesi,her istediğini yapmak serbestisi değildir. Bu, bilakis hürriyeti inkar etmek olur ve onu yok etmeye sürükler. Hürriyetine hudut çizmeyen bir toplum, acı tecrübelerin bize öğrettiği gibi, kısa bir sure içerisinde bir kaç Riyakar zalimin eline düşmeye mahkümdur. O zaman Hürriyet nedir? Ben onu tarif edemem; fakat size kendi düşünce ve inancımı anlatabilirim:

 

 

Hürriyet bir ruhtur. Hürriyet ruhu diğer insanların düşüncelerini anlamaya çalışan bir ruhtur. Hürriyet ruhu başkalarının menfaatlerini kendi menfaatiyle ölçen ve bencil olmayan bir ruhtur.

 

 

Hürriyet insanların kalplerinde yaşar. Eğer orada ölecek olursa onu ne Anayasalar, ne kanunlar, ne de mahkemeler kurtarabilir. Orada yaşadığı müddetçe de onu yaşamak için ne Anayasalara, ne kanunlara, ne de mahkemelere ihtiyaç vardır.

 

 

Ekonomik ve siyasi Demokrasisi olan bir ülkede kalemler, Vatanımızın şerefini, Milletimizin huzur ve mutluluğunu koruyan birer kılıçtırlar. Yazmak sevgi ve geleceği teminat altına alma görevidir.

 

 

Zamanın Maliye Bakanı, Mehmet Şimşek diyor ki: ”Yolsuzluk yapanların Allah belasını versin” Demokrasiden bahseden herkes keşke bu duygu ve düşünce de olsa…

 

 

ÖZDEYİŞLER

 

 

1- Yolsuzluk ve ikiyüzlülük, şüphesiz bugün olduğu gibi, Demokrasinin kaçınılmaz ürünleri olmamalıdır. (Mahatma Gandhi)

 

2- Demokrasiyi korumak için, halkın keskin bir bağımsızlık, öz saygı ve birlik hissi olmalıdır. (Mahatma Gandhi)

 

3- Demokrasiyiişlevsel hale getirmek için gerçekten gerekli olan şey, gerçeklerin bilgisi değil, doğru eğitimdir. (Mahatma Gandhi)

 

4- Gerçeğin peşinde olmak, rakibin şiddetine izin vermez. (Mahatma Gandhi)

 

5- Yüreğin kalitesini oluşturan şiddet dışı davranış, beyine itiraz edemez. (Mahatma Gandhi)

 

6- Beni zincirleyebilirsin, bana işkence edebilirsin, bu cesedi bile yok edebilirsin, ama asla aklımı hapsedemezsin. (Mahatma Gandhi)

 

7- Zulüm daima içgözlem için fırsatlar sunar. (Hindistan eski Cumhurbaşkanı Abdul Kalam)

 

8- Görevinizi başarmak için amacınıza tek yönlü bağlılığınız olmalıdır. (Hindistan eski Cumhurbaşkanı Abdul Kalam)

 

9- Anayasa halk için, insanlar için değildir. Bunu ortak insanın iyiliği için değişir. (Delhi eski Başbakanı Arvind Kejrival)

 

10 Yolsuzlukları önlemek çok zor bir iştir, fakat ciddi bir şekilde, bu sorunu ciddi ve kararlılıkla çözmezsek, görevimizde başarısız olacağımızı söylüyorum. (Hindistan eski Cumhurbaşkanı Lal Bahadur Shastri)

 

11- Demokrasimizin temel yapısı korunmalı ve güçlendirmek için hukukun üstünlüğüne saygı gösterilmelidir. Hindistan eski Başbakanı Lal Bahadur Shastri)

 

Cümle Vatan şehitlerini, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, Rahmet, Gazileri minnetle anar. Hasta ve yaralılara acil şifalar diliyoruz.

 

 

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun