‘İnsan eli değmemiş’ ıssız ada, plastik atık rekortmeni!

‘İnsan eli değmemiş’ ıssız ada, plastik atık rekortmeni!
24 Mayıs 2017 09:15

Güney Pasifik’teki Henderson Adası’nda yerleşim yok ama adanın yüzeyinde 38 milyon parça, 18 ton plastik atık var. Üstelik dünyadaki en yüksek insan kökenli atık oranına sahip adada aslında insan yerleşimi yok.

 

 

 

Gazete Karınca’nın Guardian’ın haberinden çevirisine göre, bilim insanları Henderson Adası’nda ölçülen kirlilik oranının, insan kaynaklı kirlenmenin dünya üzerine ölçülmüş en yüksek değeri olduğunu açıkladı. Adadaki kirlenme oranı yüzde 99.8.

 

 

UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİ’NDE

 

 

Güney Pasifik’te Pitcairn takımındaki Henderson Adası’nda 38 milyon parça, 18 ton plastik atık bulundu.

İnsan yerleşimi olmayan ıssız Henderson Adası’ndaki antropojenik (insan kökenli) birikinti, dünyanın herhangi bir yerinde şu ana kadar ölçülmüş en yüksek değere ulaştı.

Üstelik ada, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor ve pratikte ekolojisine ‘insan eli değmemiş’ birkaç mercan adasından biri.

 

 

METREKAREYE 4500 PARÇA DÜŞÜYOR

 

 

Tazmanya Üniversitesi ve İngiltere Kraliyet Kuşları Koruma Cemiyeti’nden uzmanlar tarafından yürütülen araştırma adada 17.6 ton ağırlığında, 37.7 milyon parça plastik atık bulunduğunu ortaya koydu.

Sadece 3.700 hektar alana sahip olan adadaki kirliliğin büyük bir kısmı, metrekareye 4500 parça düştüğü için üst üste geliyor, derinlere gömülüyor ve gözle görülemiyor.

Bu küçük ada, 10 endemik bitki türüne ve 4 adaya has kuşa ev sahipliği yapıyor.

‘Gözle tam olarak göremediğimiz kirlilik’ sahillerine her gün 13.000 yeni atığın vurduğu tahmin edilen adadaki canlılar için büyük tehlike arz ediyor.

 

 

‘SAHİLLER İNSAN ELİNİN GÖLGELERİYLE DOLU’

 

 

 

Jennifer Lavers, “Birçok ücra adayı gezdim. Hangi zamanda, okyanusun neresine giderseniz gidin hikayesi aynı: Kirli sahiller insan elinin gölgeleriyle doludur. Buradaki kirliliğin boyutu yutkunamama sebep oldu” dedi.

Lavers, adadaki plastik şişeler, kozmetik şişeleri, plastik oyuncak kafası gibi çöplerin içinde yaşayan yüzlerce yengeç bulmuş.

Araştırmacı, yengeçler için “Bu plastikler eski, keskin, zehirli ve zararlı. Bu mükemmel canlıları bizim yarattığımız pisliğin içinde yaşarken görmek çok trajik” dedi.

 

 

Fotoğraf: © AP Photo/ Jennifer Lavers