İnşaatta ne iş var ne güven!

İnşaatta ne iş var ne güven!
23 Nisan 2018 10:30

THBB, inşaatta son dönemde geçen yıla kıyasla yavaşlama yaşandığını, hazır beton güven endeksinin son bir yıldaki en düşük değerini aldığını açıkladı.

 

 

Şehriban Kıraç / Cumhuriyet

 

 

İnşaatta işlerin kötü gittiğini bağlı sektörler de ortaya koydu. Hazır Beton Faaliyet Endeksi mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.1’lik düşüş gösterdi. Ankete katılan firmaların yüzde 16’sı martta satışlarının arttığını belirtirken satışlarında önceki aya göre azalma olduğunu ifade edenlerin oranı yüzde 42 oldu. Alınan kayıtlı siparişlerde artış olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 16 iken, azaldı diyenlerin oranı da yüzde 45 oldu. Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2018 Mart Ayı Raporu’nu açıkladı. Hazır Beton Güven Endeksi mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1’lik düşüş gösterdi. Endeks değerinin bugüne kadar geldiği en düşük değerde olması, sektörün güveninin istenilen düzeyde olmadığını ortaya koydu.

 

 

Yeni istihdam artışı olmayacak

 

 

Ankete katılanların yüzde 7’si yeni istihdamı düşünürken, yeni yatırım düşünenlerin oranı ise yüzde 13 oldu. Ankete katılan firmaların yalnızca yüzde 27’si tedarikçilere vereceği siparişin gelecek üç ayda artacağını düşündüğünü açıkladı. Hazır Beton Beklenti Endeksi’nin mart ayı değeri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.0 geriledi. Gelecek üç ayda girdi stoklarını artıracağını söyleyen firmaların oranı ise yüzde 46 olarak gerçekleşti. Avrupa Hazır Beton Birliği ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “İnşaattaki yavaşlamanın önüne geçecek, 2017’deki inşaat sektörünün yüzde 8.9’luk büyümesini çift haneli rakamlara çekecek düzenlemelere ihtiyaç duyulmakta” dedi.