İnönü- Churchill görüşmesinin 72’nci yıldönümü

İnönü- Churchill görüşmesinin 72’nci yıldönümü
30 Ocak 2015 19:05

Mersin’in Tarsus İlçesi Belediyesi tarafından düzenlenen törenle, İnönü- Churchill görüşmesinin 72’nci yıldönümü anıldı.

 

Yenice Mahallesi Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program, İnönü-Churchill Barış Parkı’nda devam etti. Anma etkinliğine Garnizon Komutanı Kıdemli Yüzbaşı Yavuz Bulut, Tarsus Belediye Başkan Vekili Hüseyin Boro, Çağ Üniversitesi Genel Sekreteri emekli Hava Tuğgeneral Veli Köroğlu, Belediye Başkan Yardımcıları ve vatandaşlar katıldı. Etkinliğin açılışında söz alan Boro, Türk milletinin 2’nci Dünya Savaşı’na girmeyerek yeni coğrafi şekillenmelere taraf olmadığını söyledi. Türk milletinin savaşlarda tarihi boyunca hiçbir zaman siyasi hesaplar uğruna kan ve gözyaşı akıtmadığına vurgu yapan Boro, “Hep mazlumdan yana taraf, zalimin karşısında çelikten set olmuştur. Bugün Ortadoğu’da ve Türk-İslam coğrafyasında yetim kalan bebekler, anne feryatları ve gözünü sömürgecilik bürümüş devletler savaşın en acı yüzünü bizlere gösteriyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti emperyalist ülkelerin kirli hesaplarına alet olmayarak önümüzdeki yüzyılların lider ülkesi olma yolunda hızla ilerleyecektir” dedi.

 

Konuşmanın ardından Çağ Üniversitesi Genel Sekreteri Em. Hava Tuğgeneral Köroğlu, 2’nci Dünya Savaşı ve Türkiye’nin o zamanki durumunu slayt gösterisi eşliğinde anlattı. Sunumun ardından protokol, ‘Beyaz Vagon’u gezerek hatıra defterini imzaladı. Etkinlik, hatıra fotoğraflarının çekilmesi ile birlikte son buldu.

 

 

TARİHİ VAGON ŞİMDİ MÜZE

2. Dünya Savaşı sürerken, 30 Ocak 1943’te Adana Havaalanı’na inen İngiltere Başbakanı Churchill, şimdi Tarsus’un mahallesi olan Yenice Kasabası istasyonuna geçerek, halen müze olan vagonun içinde dönemin Cumhurbaşkanı İnönü ile bir süre gizli tutulan görüşme yaptı. Churchill görüşmede Türkiye’yi 2’nci Dünya Savaşı’na dahil etmek isterken, İnönü, karşı görüşünü kabul ettirdi. Böylece ülkemiz savaş dışında kaldı. 1889’da Fransızlar tarafından döşenen demiryolu üzerindeki Yenice İstasyonu, Mersin-Adana-Konya-Ankara bağlantılarının kesiştiği bir öneme sahip.

 

Tolunay DUMAN / TARSUS,(MERSİN), (DHA)