İngiltere’de kapitalizm at koşturuyor

İngiltere’de kapitalizm at koşturuyor
21 Şubat 2013 23:13

Karl Marx İngiltere’ye sığınmış yıllarca Londra’da Britanya Kütüphanesinde kapitalizmi incelemiş ve sonuçlarını başta Kapital olmak üzere bir çok kitap ve makale olarak yayınlamış.


Mustafa MERSİNOĞLU H&H YORUM

Marx’ın kapitalizmin eleştirisi sığır eti yerine at eti satılmasını yani sahtekarlığı kapsamıyordu. Karl Marx’ın eleştirisi kar için üretimin, emeğin sömürüsüne  ve ekonomik krizlere yol açmasına idi.  Ayrıca  kapitalin git gide tek elde toplanmasına  ve insanların ürettikleri ürünlerden yabancılaşıp yanlış biliçlenmesine karşı idi. Devamlı kar peşinde koşmanın sahtekarlıklara, kısa ve kolay yoldan kazanç sağlamaya da ön ayak olacağını anlamak için Kapital’i okumuş olmak gerekmez. Ancak kapital birikimini ve bunun nasıl her türlü krize yol açtığını anlamak için kapitalizmi iyi anlamak gerekir.  

‘Biriktiriniz, biriktiriniz! İşte, Musa da bu, peygamberler de bu!’

K.Marks’ın Kapital’inde “Sermayenin Birikim Süreci” bölümünde yer alan bu cümle, metalaşmaya konu olan şey değişse de, örneğin at eti de olsa, sığır eti de, domuz eti de olsa, değişmeyen tek amacın sermaye birikimi olduğunu bize anlatıyor. 

Modern bilim sayesinde 15 Ocak’ta İngiliz ve İrlanda süpermarketlerindeki donmuş biftek hamburgerlerinde  ‘at’ DNA’sına rastlandı. Bu miktar %60’tan %100’e kadardı. At dışında bazı sığır eti ürünlerinde domuz DNA’sı da vardı.

Her geçen gün daha çok et mamülünde ve hazır yemeklerde de at eti bulunuyor. Bu at etlerinin nereden geldiğini devlet kurumları araştırıyor. Bu etlerin kiminin Romanyadan kaynaklandığı düşünülüyor ama Romanya bunu inkar ediyor. Romanyadan bir Kıbrıslı tüccarın  Hollandalı taşaronu tarafından Fransız Spanghero  firmasına donuk olarak satılmış onlarda başka bir Fransız firmasıyla imal edilmesi için antlaşmış ve imalattan sonra yine Spanghero şirketi sahte dökümanlarla insanlar için yenilmesi sağlıksız kabul edilen hasta ve yaşlı atlardan oluşan bu etleri İngiltere ve İrlanda gibi at etinin yenmediği ülkelere sığır eti diye satmış.

Bunun gibi bir çok başka firmalar ve kasaplar her gün ortaya çıkıyor. İspanya, İsveç gibi başka ülkelerinde adı alıcı ya da satıcı olarak  geçiyor. Bazı DNA analizlerinde eşek kıymasına da rastlanmış. Müslüman ve Yahudiler en çok domuz eti DNA’sı çıkmasına karşılar. Bu ‘at eti’ artık o kadar dile düştü ki İngiliz Parlamentosundan halk arasına kadar çeşit çeşit fıkralara konu oluyor. ‘Yediğinize iyi dikkat edin Büyük Milli At Koşusunu dikkatli  seyredin’ bunlardan biri. Yabancılaşma o kadar büyük boyutlarda ki üreticiyi ürettiği ürünlerinden ayırdığı gibi tüketici de ürünlerin içinde ne olduğunu bilmiyor, DNA testleri olmasa. At eti mi? Sığır eti mi? Eşek eti mi? Domuz eti mi? Bir allah, bir de DNA testleri biliyor. Acaba bu at koşturan kapitalist düzende başka neler yiyiyoruz.?
 
Şubat 2013 Brighton, İngiltere


Yazarın Son Yazıları:
İngiltere’deki yeni korona variyantının yayılmasına neoliberalizm dogmasının etkisi oldu mu?
Başımız sağ olsun! Halkın Habercisi’nin vicdanlı, vatansever yazarını kaybettik
Yabancı basında Karadeniz gazı