İngiltere hamile: Ya kız olursa?

İngiltere hamile: Ya kız olursa?
18 Aralık 2012 00:22

İngiltere’de kalplerin kraliçesi Prenses Diana’nın yerine işe alınan Veliaht William’la evlenen Kate’in hamile olduğu haberi hastaneye kaldırılması yüzünden ortaya çıktı.


Mustafa MERSİNOĞLU H&H YORUM

Şimdi bu bebeğin cinsi merak konusu çünkü kız olursa kraliçe olabilmesi için bir çok kanunun değişmesi gerekli. Anayasası olmayan İngiltere’de bir bakıma anayasal sorun.

2011 Ekim ayında Avusturalya’nın Perth şehrinde toplanan Commonwealth, eski ve halıhazırda İngiltere İmparatorluğunun sömürgeleri olan ülkeleri  bir arada tutan kuruluşun liderleri erkek ve kız çocuklarının veliahtlık hakkının eşit olması üzerine prensip olarak anlaşmışlardı. 300 yıl öncesine dayanan eski kanunlara  göre ilk doğan erkek çocuğu veliaht oluyordu. Ancak erkek çocuk yoksa Kraliçe Elizabeth II’nin babası George VI’da olduğu gibi o zaman taht en büyük kıza geçiyor.

Bir çok kanunun değişmesi gerekli bunun yaşama geçmesi için; 1689 Hakların Düzenlenmesi Kanunu, 1772 Asil Evlilikler Kanunu gibi. Bu yüzden bazıları Kate’in kanunlar değişene kadar hamile kalmamaya çalıştığını bile yazmışlardı. Texas Üniversitesinden Britanya kanunları uzmanı Elisabeth Cawthon, ta oralardan Kate’in hamile kalması kanunların değişmesini hızlandırır diye yorum yapıyor. Bu hamilelik duyulduğundan beri İngiltere sabah akşam bu haberle yatıp kalkıyordu. Bir de buna Kate’e bakan hemşireleri Avustralya’dan gece yarısı arayıp, Kraliçe ve Prens Charles’ın  seslerini taklit ederek bir yandan  köpek sesleri çıkararak kandırıp bilgi alan radyo programcılarının yol açtığı söylenen bir hemşire intiharı bu hamileliği acıklı hale getirdi.

Bir de hastahaneye yatmasına sebep veren aşırı sabah bulantısı ikiz olma olasılığını arttırıyor deniliyor.  Eğer ikiz olursa, hangisi önce doğarsa ya da  sezeryan olursa doktor hangisini önce doğurtursa o kral ya da kraliçe olacak. Tabii eğer kanunlar vaktinde değişirse.

İngiltere’de Cumhuriyet taraftarları kraliçe ya da kral olmasının pek bir şey değiştirmeyeceğini düşünüyorlar. Bu küçük olayın bile cumhuriyetin daha iyi bir sistem olduğunu gösterdiğini söylüyorlar. İngiltere cumhuriyet olursa bir de başlarına başkanlık sistemi vs gibi bir bela alacaklar belki de abuk sabuk adamlar başkan seçilecek. Ülkeyi ve halkı bölünmeye ve felakete götürecek.

Zaten anladığım kadarıyla ülkenin birliğini temsil eden kraliyet ailesini halk bu yüzden tercih ediyor ve her adımlarını izliyor, Anayasası olmayan ancak parlementoların anası denilen en eski burjuva demokrasisini tesis etmiş Birleşik Krallık diye de adlandırılan bu ülkede.


Yazarın Son Yazıları:
İngiltere’deki yeni korona variyantının yayılmasına neoliberalizm dogmasının etkisi oldu mu?
Başımız sağ olsun! Halkın Habercisi’nin vicdanlı, vatansever yazarını kaybettik
Yabancı basında Karadeniz gazı