İngiltere elçiliği, Almanları dinlerken yakayı ele mi verdi?!

İngiltere elçiliği, Almanları dinlerken yakayı ele mi verdi?!
6 Kasım 2013 16:40

İngiltere istihbarat ajansı GCHQ’nun Berlin’deki Alman parlamentosundan sadece metreler uzaklıktaki elçilik binasının çatısından Alman yetkilileri usulsüz olarak dinlediği iddia edildi.

 

NSA eski ajanı Edward Snowden’ın sızdırdığı belgeler ABD ve müttefiklerinin tüm dünyadaki elçilik binalarında usulsüz elektronik gözetleme faaliyetleri yürüttüğünü ortaya koymuştu.

 

Geçen hafta Amerikan ajanlarının Almanya Başbakanı Angela Merkel’in telefonlarını da dinlediğinin ortaya çıkmasının ardından NSA’in Berlin’deki dinleme merkezini kapattığı iddia edilmişti. Alman televizyon kanalı ARD’nin çektiği infrared görüntüler ABD’nin dinleme merkezi olduğu iddia edilen bir binanın kullanımına son verildiğini ortaya koymuştu.

 

İNGİLTERE DİNLEMEYE DEVAM MI EDİYOR

 

Ancak Snowden’ın sızdırdığı belgelere göre ABD, dinleme krizi ortaya çıkmadan önce zaten birçok ülkedeki dinleme faaliyetlerini İngiliz müttefiklerine devretmiş. İngiliz Independent gazetesi de bu konuyla ilgili olarak İngiltere’nin Almanya’daki usulsüz dinleme faaliyetlerini devam ettirdiğini iddia etti. Gazete, Berlin’deki İngiliz elçiliğinin infrared kameralar ile çekilen kuşbakışı fotoğraflarının yüksek teknoloji bir dinleme merkezinin varlığına işaret ettiğini iddia etti.

 

Gazete, 2000 yılında kullanıma açılan elçilik binasının çatısında beyaz silindir şeklinde tente benzeri bir yapının içinde tutulan ekipman sayesinde İngiliz ajanların Alman parlamentosunun internet şebekesine sızabildiğini ve cep telefonu konuşmalarını dinleyebildiğini öne sürdü. GCHQ ise iddialarla ilgili bir açıklama yapmayı reddetti.

 

“ALMAN POLİTİKACILAR, GAZETECİLER BİR TEHDİT Mİ”

 

Almanya’nın Yeşiller Partisi’nden Avrupa Parlamentosu üyesi Jan Albrecht “GCHQ Berlin’deki elçilik binasında dinleme faaliyetleri yürütüyorsa Alman politikacıları ve gazetecileri hedef alıyor demektir. Bu insanlar İngiltere’ye bir tehdit mi oluşturuyor ki” diye sordu.

 

Bilgi güvenliği ve özel hayatın korunması konusunda birçok kampanya yürüten politikacı, “Avrupa Birliği David Cameron hükümetine GCHQ’nun faaliyetleri ile ilgili bir açıklama yapmasını istedi. Ancak Cameron ulusal güvenlik ile ilgili konularda yorum yapmayacağını söyledi. Bazen anlamakta zorlanıyorum, biz düşman değiliz” dedi.

 

David Cameron’un sözcüsü başbakanlığın istihbarat ile ilgili konularda yorum yapamayacağını belirterek bir açıklama yapmaya yanaşmadı.