İnfaz düzenlemesi rafa mı kalktı?

İnfaz düzenlemesi rafa mı kalktı?
7 Aralık 2019 11:13

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin açıklamasının ardından gözler AK Parti’nin infaz düzenlemesi konusundaki tavrına çevrildi. AK Parti kulislerinde infaz düzenlemesine ilişkin “rafa kalkar” yorumu yapılırken MHP’nin teklifine ilişkin de, “Anayasa Mahkemesi’nden dönebilir. O infaz düzenlemesi değil af. Mahkemenin eski kararları var” yorumları yapılıyor.

 

 

BAHÇELİ NE DEMİŞTİ?

 

 

MHP lideri Devlet Bahçeli yaptığı açıklamada, “Cumhur İttifakı çatısı altında tezat ve tersliklerin yaşanmaması, konunun istismar edilmemesi maksadıyla 24 Eylül 2018 tarihli kanun teklifimizi bugünden itibaren beklemeye aldığımızı önemle ifade etmek isterim. AK Parti ikinci yargı paketini TBMM’den geçirecek siyasal çoğunluğa sahiptir” dedi.

 
BAHÇELİ’NİN SÖZLERİ AK PARTİ’DE NASIL YORUMLANDI

 

 

Tarafsız Haber Ajansı’ndan Mehtap Gökdemir’in haberine göre AK Partili bir yönetici, Bahçeli’nin açıklamasının ne anlama geldiği ve indirim yapılmaması istenilen 6 suça ilişkin, “Oradaki 6 suçla MHP arasında bir özdeşleşme yaratılma diye bir durum olmaz. Bizimle ilgili değil. Kamuoyundaki tartışmalar üzerine söylüyor, çünkü bizim devre dışı bıraktığımız unsurlar aynı zamanda MHP’nin devre dışı bıraktığı hususlar” yorumunu yaptı.

 
İNFAZ DÜZENLEMESİ BİTTİ Mİ?

 

 

AK Parti’ye göre ittifakta çatlak yok. İnfaz düzenlemesine ilişkin AK Partili yönetici, “Şu anda çalışılıyor. Herhangi tekâmül etmiş bir şey yok. Nihai noktayı koymuş değiliz. Çalışıyoruz” değerlendirmesini yaptı.

 
MHP’NİN TEKLİFİ AF OLARAK YORUMLANIYOR, ANAYASA MAHKEMESİNE DİKKAT ÇEKİLİYOR

 

 

AK Partili bazı yetkililer de MHP’nin teklifini “Bu şartlı salıverme değil bizzat aftı. Aslında nitelikli çoğunluk aranır burada. Anayasa Mahkemesi de bunu sorun olarak görür” değerlendirmesini yapıyor.

 
CEREN ÖZDEMİR’İN EVİNİN ÖNÜNDE ÖLDÜRÜLMESİ

 

 

AK Partili bazı yetkililer de Ceren Özdemir’in evinin önünde öldürülmesine dikkat çekerek cezada indirim konusunun konuşulmasının zamanlamasına pek sıcak bakmıyor.

AK Partili yetkili, “6 kalemde kırmızı çizgimiz var; adam öldürme, cinsel istismar, terör, organize suçlar, uyuşturucu madde, mükerrerler. Cumhurbaşkanımız hırsızlık suçunu bile istemiyor. Anlattı uzun uzun” dedi.

Kulislerde AK Parti’nin tavrının ardından MHP’nin teklifinin gerekçesinin ortadan kalktığı için Bahçeli’nin böyle bir açıklama yaptığı ifade ediliyor.

 
“RAFA KALKAR”

 

 

AK Parti kulislerinde, “Bugüne kadar hep MHP ile istişare ederek götürdük. Ama onların istediği Anayasa Mahkemesinden dönebilir. O infaz düzenlemesi değil af. Mahkemenin eski kararları var. O şekilde yaparsak topluma doğru anlatamayız. Rafa kalkar” değerlendirmesi yapılıyor.

AK Partili yetkili, “Şu anda infaz düzenlemesinin gelme olasılığını çok fazla görmüyorum. Kadük bile denemez. Çünkü Meclis’e gelmedi. Rafa kaldırılır. MHP’nin teklifini beraber getiremeyeceğimiz için ve öbür taraftaki de beklenti karşılayacak bir şey değil. O nedenle rafta kalır” değerlendirmesini yaptı.

AK Parti kulislerinde infaz düzenlemesinin gelse bile dar kapsamlı geleceği ve yeni yıldan önce gelme olasılığının olmadığı da konuşuluyor.

 
ERKEN YAŞTA EVLİLİKLER

 

 

AK Parti kulislerinde muhalefetle anlaşılması halinde tecavüz yoluyla ve zorla yaptırılan evlilikler dışında kalmak şartıyla “erken yaşta evlilik mağdurlarına” ilişkin düzenlemenin yeni yıldan sonra gelebileceği ifade ediliyor.