İnce’den Kılıçdaroğlu’na açık çek

İnce’den Kılıçdaroğlu’na açık çek
21 Nisan 2018 10:06

Erken seçim kararının açıklanmasıyla birlikte CHP’de sürpriz bir gelişme yaşandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Yalova Milletvekili Muharrem İnce, arasında sürpriz bir zirve gerçekleşti. Peki, zirvede neler konuştu? İnce, Kılıçdaroğlu’na ne teklif etti?

 

 

 

Seçimler için geri sayım sürerken CHP’de sürprizler yaşanmaya devam ediyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti genel merkezinde son kurultayda kendisine rakip olan Yalova Milletvekili Muharrem İnce ile sürpriz bir görüşme gerçekleştirdi.

 

Peki, bu görüşme nasıl gerçekleşti?

 

İnce, İstanbul’da Kılıçdaroğlu’nun amcasının cenaze törenine katıldı. Cenaze törenin ardından Kılıçdaroğlu, İnce’yi makam aracına davet etti. Makam aracında, cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin düşüncelerini aktarmaya başladı. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu, “Yarın geniş konuşalım” diyerek İnce’yi Genel Merkez’deki makamına davet etti.

 

İNCE’DEN ‘YÜKSEL PROFİLLİ ADAY’ ÖNERİSİ

 
Kılıçdaroğlu, Ankara’ya döner dönmez İnce’yi, CHP Genel Merkezi’ndeki makamına davet etti.Basına kapalı yapılan ve 30 dakika sürdü. Edinilen bilgiye göre görüşmede İnce, cumhurbaşkanı adayının hayati bir önem taşıdığına dikkat çekerek, “İki seçim birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanı adayımız, milletvekili seçiminin sonuçlarını da etkileyecek. CHP’nin önce milletvekili seçimlerinde aldığı yüzde 26’lık oyu, ikinci aşamada referandumda alınan yüzde 49’luk oyu konsolide edecek ve seçimlerde yüzde 50+1’i alacak bir adaya ihtiyacı var. Bunun için çıkarılacak adayımızın düşük profilli olmaması gerekiyor. Yüksek profilli bir adayla seçime girmemiz gerekiyor” önerisinde bulunduğu öğrenildi.

 

“BİRLİK OLALIM”
CHP’nin bu süreçte kenetlenmesi gerektiğini vurgulayan İnce, “Sayın Genel Başkanım, bana sorarsanız doğru olan sizin cumhurbaşkanı adayı olmanızdır. Siz aday olun, birlik olalım. Birlikte seçim çalışmasını yürütelim. Siz aday olun, bana bir seçim otobüsü verin, referandumda olduğu gibi Hakkari’den başlayarak 81 ili karış karış gezerek adaylığınızı desteklemeye hazırım. Eğer, siz aday olmayı düşünmüyorsanız, o zaman tabanımızın birlik içinde haraket etmesi takdir ederseniz ben aday olmaya hazırım. Bu sorumluluğu üstlenmeye hazırım” teklifinde bulundu.

 

“ANKET ÇALIŞMASI YAPIYORUM”
Bunun üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ise, parlamenter sistemi savunan diğer partilerle ittifak çalışmalarının devam ettiğine dikkat çekerek, “Cumhurbaşkanı adayı konusunda onlarında görüşünü alacağız. Ancak şu anda bizim partimizde aday adayı olan arkadaşlarla ilgili anket çalışması yapıyoruz. Salı günü Parti Meclisi toplantısında arkadaşlarımızın görüşünü alacağız. PM’den aday belirlenmesi konusunda yetki alacağız. Ondan sonra adayımızı belirleriz” dediği öğrenildi.

 

İNCE AÇIKLAMA YAPTI
Genel Merkez’de yapılan görüşmenin ardından CHP Genel Merkezi’nde açıklama yapan İnce, ”Her gün bağıran, toplumun bir kesimini ötekileştiren, kutuplaştıran, herkesle kavga eden, korku düzeni kuran, bağımsız yargıyı katleden, demokrasimizi yerlerde süründüren bu zihniyetten hep birlikte kurtulacağız. Umutlarımızın tazelenmeye ihtiyacı var. Referandumda yarattığımız o büyük uzlaşmaya ihtiyacımız var. Bunu beraber başaracağız. Bazı belediye başkanlarına ‘metal yorgunluğu var’ diyordu, asıl metal yorgunluğu Sayın Cumhurbaşkanı’nda var. Hep birlikte bu korku düzeninden, bu yağma düzeninden kurtulacağız. Böyle bir ortamda 16 yıldır TBMM’de milletvekili olarak görev yapan biri olarak Sayın Genel Başkanımıza önümüzdeki süreçle ilgili görüşlerimizi ilettim. Sayın Genel Başkan anlattı ben diledim. Kaygılarımı, kuşkularımı, neler yapmamız gerektiğini, bunları anlattım. Dertleştik ve gidiyorum” ifadesini kullandı.

 

DOĞAL ADAY OLMASI GEREKİYOR
“Cumhurbaşkanı adayı olacak mısınız?” sorusu üzerine İnce, “Ben daha önce de söylediğim gibi, CHP Genel Başkanı’nın doğal cumhurbaşkanı adayı olması gerektiğini, olacağını, olursa hep birlikte çalışacağımızı iletmiştim, yine ilettim Sayın Genel Başkan’a, o kendi takdiridir. Salı günü Parti Meclisi (PM) toplanacak. Orada görüşülecek, orada partimizin yöneticileri görüşlerini dile getirsinler… Şu anda da Sayın Genel Başkan bazı düşündüğü adaylarla ilgili bir anket çalışması yaptırdığını, onu salıdan sonra açıklayacağını, üzerinde çalışıldığını kaydettiler” ifadesini kullandı.

 

SAYGI GÖSTERİRİM
“Size bir teklif gelirse sıcak bakıyor musunuz böyle bir teklife?” sorusu üzerine de İnce, “Ben partimin yetkili organlarının kararına saygı gösteririm” dedi.

 

“Yaptırılan ankette sizin isminiz var mı?” sorusu üzerine İnce, “Biliyorum kimler olduğunu ama onları paylaşamam sizlerle. Çok arkadaşımız vardır.” diye konuştu.