İnce’den 79. kuruluş yıldönümününde ‘Köy Enstitüleri’ mesajı!

İnce’den 79. kuruluş yıldönümününde ‘Köy Enstitüleri’ mesajı!
17 Nisan 2019 12:02

Bugün Köy Enstitülerinin 79. kuruluş yıldönümünü.

 

 

Köy Enstitüleri, 17 Nisan 1940 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç’un önderliğinde kurulmasının ardından Türkiye’nin ekonomik, toplumsal ve kültürel gelişiminde belirleyici bir rol oynadı.

 

CHP Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce sosyal medya hesabından yayınladığı mesajla 17 Nisan Köy Enstitüleri Bayramı’nı kutladı.

 

İnce mesajında şunları kaydetti:

 

“Köy Enstitüleri, nüfusunun %80’i köylerde yaşayan yoksul bir ülkenin ileri uygarlık düzeyini yakalama ve aşma mücadelesinde, dünya eğitim tarihinin en özgün eğitim kurumları olmuştur.

Köy Enstitülerini hayata geçiren İsmail Hakkı Tonguç ve onu destekleyen, ona inanan Milli Eğitim Bakanı ve eğitim düşünürü Hasan Ali Yücel’in en büyük başarısı yaşam ve okul arasındaki duvarları kaldırmış olmalarıdır. Onlar eğitimi yeni yaşamın ta kendisi yaptılar.

O günlerde Tonguç’u çocuklara motosiklet, bisiklet sürmeyi öğrettiği için eleştirenlere verdiği cevap, nasıl bir eğitim sorusuna verilmiş en güzel cevabı içinde barındırmaktadır. “Mukadderatı merkebe bağlı insan mesafeyi yenemez, hayatı yenemez.

Köy Enstitüleri 2. Dünya Savaşı’nın sürdüğü yıllarda bağımsız, özgür, kalkınmış Türkiye’ye doğru bir büyük koşu olmuştur. Başta Tonguç olmak üzere dönemin Bakanı Hasan Ali Yücel’i, Enstitü müdür ve öğretmenlerini saygıyla anıyorum. 17 Nisan Köy Enstitüleri Bayramı kutlu olsun.”

 

 

ince-1

ince-2

ince-3

ince-4