İnce taktik: Ses açmak için ballı sıcak su

İnce taktik: Ses açmak için ballı sıcak su
14 Mayıs 2018 22:50

Seçimler yaklaşırken, sık sık mitinglerde konuşmalar yapan cumhurbaşkanı adaylarında ses kısılma sorunu ortaya çıkıyor. CHP Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce ise bu soruna ballı su ile önlem alıyor.

 

 

 

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Konya mitingine ‘’Ballı sıcak su” içerek hazırlandı. Ankara’dan sabah erken saatte Konya’ya hareket eden Muharrem İnce, Kulu’da mola verdi.

 

muharrem-ince-sozcu-2

 

Peşpeşe yaptığı mitingler sonucu ses kısıklığı yaşayan İnce’ye Kulu’lu vatandaşlar ‘’Ses açmak için bire bir” diyerek ‘‘Ballı sıcak su” ikram etti. İnce Konya’ya giderken seçim otobüsünde gazetecilerle sohbet de etti.

 

SES KISIKLIĞI NASIL ÖNLENEBİLİR?

 

Prof. Dr. Murat Topak, ses sağlığına ilişkin önerilerini şöyle sıralıyor:

 

1- Yüksek sesle konuşmaktan, bağırma ve çığlık atmaktan sakının.

 

2- Sık boğaz temizleme ve öksürükten sakının; bu hareketler genellikle kötü ses alışkanlığı ve/veya ses tellerinde kuruma belirtisidir ve gırtlak dokularınıza zarar verir. Boğazınızı temizlemek ihtiyacı hissettiğinizde yutkunun veya biraz su için.

 

3- Yeterli hava almadan konuşmamaya çalışın; bunun için konuşma temponuzun hızlı olmamasına dikkat edin ve daha sık nefes alın. Burun yoluyla derin ve karından nefes alın.

 

4- Sesinizin bozuk veya yorgun olduğu durumlarda aşırı konuşma ve şarkı söylemekten kaçının. Konuşmayı azaltmak veya bir süre konuşmamak genellikle yorgun bir sesin yenilenmesini sağlayacaktır.

 

5-Ses tellerinin üzerini örten tabakanın nemlendirilmesi şarttır. Bunun için günde en az 6-8 bardak su içilmelidir. Ortamdaki havanın nem oranı da önemlidir

 

6- Ev ve çalışma ortamında nem miktarının yeterli düzeyde olmasını sağlayın.

 

Reflünüz varsa…

 

*Asitli ve baharatlı gıdalardan sakının. Özellikle gazlı, asitli ve boyalı içeceklerden sakının.

 

*Çikolata, yağlı süt ve süt ürünleri; mide asidini artırmanın yanı sıra mukusu da koyulaştırarak ses tellerinin ıslaklığını azaltırlar.

 

*Yatmadan önce midenizin 2-3 saat süre ile boş olmasına dikkat edin; zira yatar pozisyonda mide asit içeriğinin geriye kaçışı daha kolaylaşır, ayrıca uykuda mide boşalması da gecikmektedir.

 

*Yastıkla yatın ya da yatak altına yükselti koyarak başınızın yatay düzlemle 30 derece açı yapar konumda olmasını sağlayın.

 

*Bazı ilaçlar mide asidinin artmasına, mide ile yemek borusu arasındaki koruyucu bariyerlerin ortadan kalkmasına ya da mide boşalmasının gecikmesine yol açarak laringofaringeal reflüyü artırırlar; hekiminize danışmadan doğal olarak elde edilenler de dahil hiçbir ilacı kullanmayın.

 

*Stres kas gerginliği yarattığı için sesin zorlu kullanımına ve böylelikle ses tellerinde hasara neden olabilir. Stresli durumda sesinizi profesyonel amaçlı olarak kullanmaktan sakının

 

 

Kaynak: Başak Kaya/Sözcü

 

İnce taktik: Ses açmak için ballı sıcak su