İnce ‘ince’ ölçüp biçecek!

İnce ‘ince’ ölçüp biçecek!
12 Ocak 2018 10:05

CHP’nin 36. Olağan Kurultayı’nda Kılıçdaroğlu’nun tek aday olması beklenirken İnce’nin adaylık için delegeden toplayacağı imzaya göre karar vereceği belirtildi.

 

Ayşe Sayın / Cumhuriyet

 

 

CHP’yi 2019 seçimlerine taşıyacak yönetimin belirleneceği 3-4 Şubat’ta yapılacak 36. Olağan Kurultay’a dönük kulisler hareketlendi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun tek aday olarak kurultaya gitmesi büyük olasılık olarak ifade ediliyor. Ancak Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin ise hafta sonu tamamlanacak il kongrelerinin ardından, adaylık için toplayacağı imzaya göre “aday olup olmamaya” karar vereceği belirtiliyor.

 

 

CHP’de, “rejim değişikliği” olarak nitelendirilen 2019’daki cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle “dışa dönük” mücadele yürütüleceği için, mevcut konjonktürde Kılıçdaroğlu’nun karşısına başka bir genel başkan adayı çıkmasının güç olacağı ifade edilse de kulislerde İnce’nin ismi konuşulmaya başlandı. 6 Eylül 2014’de yapılan olağünüstü kurultayda Kılıçdaroğlu’nun karşısına çıkan ilk ve tek isim olan İnce, birkaç kez olağanüstü kurultay girişiminde bulunmuş ancak sonuç alamamıştı.

 

 

İnce’nin “genel başkan seçimini garanti görmediği” bir yarışa girmeme kararlılığında olduğu ifade edilirken, hesaplarını “kendisini aday gösterecek delegeden toplayacağı imzaya göre yaptığı” belirtiliyor. 250-300 imza ile aday gösterilecek konumda olması halinde Kılıçdaroğlu’nun karşısına aday olarak çıkmayı planladığı konuşulan İnce’nin yakın çevresine, “Geçen kurultayda 175 imza ile aday gösterildim 415 oy aldım, eğer 250-300 arası imza imza ile aday gösterilirsem, bu 700’ün üzerinde bir oya tekabül eder ve kongreyi alırım” mesajı verdiği belirtiliyor.

 

 

İnce’nin bu ‘ince hesabı’nın altında, delegelerin genel merkezden çekinmesi nedeniyle adaylık için imza vermemesi, ancak kurultayda “serbest hareket etme olasılığı”nın yattığı ifade ediliyor. İstanbul İl Kongresi’nden çıkacak sonucun da İnce’nin adaylığını netleştirmesinde etkili olacağı ifade ediliyor. İnce’ye yakın bazı isimler, ‘seçilme garantisi olmasa’ da, parti yönetimine eleştiri ve uyarılarda bulunması için aday olarak çıkması yönünde telkinde bulunuyor. Ancak İnce’nin şimdilik bu önerilere kapalı olduğu ifade ediliyor.