IMF’den Türkiye’ye uyarı

IMF’den Türkiye’ye uyarı
1 Ekim 2014 12:04

Uluslararası Para Fonu (IMF) küresel ticaretin yavaşlarken, stokların büyümekte olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ekonomilerde cari açığın artabileceği uyarısı yaptı.

 

IMF Dünya Ekonomisi Raporu üzerinden yapılan yeni çalışmanın sonuçlarına göre, yaşanan küresel talep büzülmesine bağlı olarak ticarette daralma yaşanırken, bir yandan da stokların genişlemekte olduğuna dikkat çekildi.

 

“Küresel stok dengesizlikleri büyürken, buzı ekonomileri de dayanıksızlaştırıyor” denilen IMF Raporu’nda, bu ülkeler arasında Türkiye, Brezilya, Hindistan, Meksika ve Endonezya sayıldı ve 2013 yılında en yüksek cari açıkları veren bu ülkelerde cari açığın daha da tırmanabileceği vurgulandı.

 

“Türkiye’de cari açığın artması sermaye akışlarına bağlı riskleri de artırır” uyarısı da yapılan IMF Raporu’nda küresel dengesizliklerin dünya ekonomisi için daha düşük bir tehdit unsuru olacağına dikkat çekildi.

 

DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ DE UYARMIŞTI

 

Dünya Ticaret Örgütü de (DTÖ) geçen hafta yaptığı açıklamada, bu yıl dünya ticaretinde büyüme hızının yavaşlayacağı uyarısı yaptı. DTÖ ekonomistleri dünya ticareti için büyüme öngörülerini, Nisan ayında yaptıkları yüzde 4.7 düzeyinden, yüzde 3.1 düzeyine, 2015 büyüme tahminlerini de yüzde 5.3 düzeyinden yüzde 4.0’e çektiler.

 

DTÖ açıklamasında, dünya ticaretindeki büyüme tahminlerinin, artan jeopolitik gerilim ve risklerin de etkisiyle, küresel düzeyde zayıf ekonomik büyüme ve azalan ithalat taleplerinin etkisiyle aşağı yönlü revize edildiği belirtildi.

 

Buna göre, 2014 yılında Güney ve Orta Amerika gibi doğal kaynak zengini ülkeler ve Çin’in ithalat iştahlarının azalması ve Avrupa’daki durgunluk nedeniyle, dünya ticaretindeki büyüme yüzde 3.1 düzeyinde kalacak.

 

Dünya ticaretindeki büyüme 2015 yılında yüzde 4.0 düzeyine çıkacak olmasına karşın, jeopolitik riskler, bölgesel çatışmalar ve ebola gibi salgıların etkisiyle yayılan sağlık krizleri nedeniyle, son 20 yılın ortalama yüzde 5.3 olan yıllık büyümesinin oldukça altında kalacak.