İmamoğlu’nun açık ara kazanması dış basında Erdoğan için ‘büyük darbe’ olarak yorumlandı

İmamoğlu’nun açık ara kazanması dış basında Erdoğan için ‘büyük darbe’ olarak yorumlandı
24 Haziran 2019 08:58

Yenilenen İstanbul belediye seçimlerinde Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu’nun zaferi dış basında geniş yankı buldu.

 

 

 

İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin haberinde Cumhur İttifakı adayı AKP’li Binali Yıldırım’ın kaybetmesine işaretle bu gelişmenin “Erdoğan için büyük bir yenilgi” olduğu yorumu yapıldı. İngiliz Independent gazetesi muhalefetin adayının, Erdoğan’ın iktidardaki partisine şiddetli bir yenilgi yaşattığına işaret etti. Guardian gazetesindeki kimi yorumlarda AKP’nin ikinci kez sandıkta kaybetmesiyle erken seçim ihtimalinin gündeme gelebileceğine vurgu yapıldı. ABD’de Washington Post’un haberinde seçim sonucunun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın siyasi gücünü tüketmeye başladığının bir işareti olarak değerlendirilebileceği yorumu yapıldı. CNN International haber sitesi manşetten duyurduğu İstanbul seçim sonuçları için “Erdoğan’a büyük darbe” ifadesini kullandı. New York Times ise Erdoğan’ın İstanbul’u kaybetmesinin siyasi kariyerinin en büyük yenilgisi olduğu değerlendirmesinde bulundu.

‘Bozgunla sonuçlandı’

Alman Bild gazetesi, “Erdoğan için hezimet” başlığını attı. Gazetenin intenet sitesinden yayımlanan haberde, “Muhalefet adayı İmamoğlu açık ara kazandı. Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘kader seçimi’, büyük bir bozgunla sonuçlandı” yorumu yapıldı.

Die Welt gazetesi internet sitesinden “Erdoğan’ın seçim fiyaskosu: İmamoğlu zaferi için ‘yeni bir başlangıç’ dedi” başlığıyla duyurdu. Frankfurter Allgemeine Zeitung, haberi “Erdoğan’ın AKP’si, İstanbul’da ikinci yenilgisini aldı” başlığıyla gördü. Almanya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Niels Annen, Twitter hesabından Ekrem İmamoğlu’nu etiketleyerek “Tebrikler İmamoğlu, Türk demokrasisi için güzel bir gün” paylaşımı yaptı.

Fransız Le Monde gazetesi, “Türkiye’nin en zengin ve en kalabalık kenti olan İstanbul’u kaybetmek, Erdoğan için büyük bir ciddi bir başarısızlık” yorumuna yer verdi. İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesinin haberinde Erdoğan’ın ağır bir yenilgiyi uğradığı belirtilirken Türkiye demokrasinin İstanbul sayesinde büyük bir zafer kazandığı vurgusu yapıldı.

‘Ankara değişebilir’

Reuters ajansı yenilginin Ankara’da kabinede değişikliğe, dış politikada kimi düzenlemelere yol açabileceğini savundu. Erken seçim olasılığına işaret edildi.

Financial Times, Erdoğan’ın siyasi bir kumar oynadığını ve bunun geri teptiği yorumu yaptı. Seçimleri “ikinci kez kaybetmenin” Erdoğan için büyük bir darbe olduğu görüşü aktarıldı. l Dış Haberler