İmamoğlu: Verileri bizimle paylaşmıyorlar

İmamoğlu: Verileri bizimle paylaşmıyorlar
8 Nisan 2020 08:14

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bidebunuizle yayınında gündeme ilişkin konuştu. Koronavirüs salgınıyla mücadele sürecinin şeffaf yönetilmesi gerektiğini söyleyen İmamoğlu, İstanbul’daki hastanelerin doluluk oranlarına ilişkin dikkat çekici bir açıklamada bulundu. İmamoğlu, “Ben şu anda İstanbul’daki hastanelerin doluluk oranlarını bilmiyorum, Sağlık Bakanı açıklarsa öğreniyoruz” dedi.

 

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Radyo Karakutu’da yayınlanan Bidebunuizle programında Yavuz Oğhan, Akif Beki ve Murat Aksoy’un sorularını yanıtladı.

 

 

“CUMHURBAŞKANI KIYASLAMA YAPMAMALIYDI”

 
İstanbul’da sokağa çıkma yasağının getirilmesini 15 gündür söylediğini ifade eden İmamoğlu, bunun kendisinin şahsi tutumu olmadığını dünyadaki örneklere bakarak söylediklerini dile getirdi. İmamoğlu, gazeteci Fatih Portakal’a ilişkin, “Fatih Portakal beni de çok eleştiriyor. Dünden beri söylediklerine bakıyorum. Sorguluyor, daha iyi yapılması konusunda isteklerini söylüyor. Sayın Cumhurbaşkanı bu kıyaslamayı yapmamalıydı ( Tekalif-i Milliye). Bir gazetecinin bu süreci bu şekilde ele alması çok doğal” diye konuştu.

 

 

“HERKES İŞİNE GELDİĞİ TARAFTAN BAKIYOR”

 
İBB Başkanı İmamoğlu, İstanbul’da İETT otobüslerinde yoğunluk yaşandığına dair sosyal medyada paylaşılan görüntülere ilişkin de konuştu. Suç duyurusunda bulunduklarını belirten İmamoğlu, süreci yakından takip ettiklerini söyledi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya da konuyla ilgili ilettikleri yazılı talepleri olduğunu dile getiren İmamoğlu, “Kendisi de (Soylu) bana döndü. Ben de kendisine troll sisteminin nasıl işlediğini, bunların kim olduğunu söylediğimde, kendisi bu kişilere bakmadığını söyledi. Otobüsün içindekilere baktığını söyledi. Bu kayıtlı bir troll. O zaman şu gözüküyor ki herkes işine geldiği taraftan bakıyor. Adalet çevresinde değil de, kendi savının peşinden koşan bir bakış açısı var” ifadelerini kullandı.

 

 

“İSTANBUL’DA 15 GÜN KONTAK KAPATILABİLİR”

 
İstanbul Valisi’nin kendisini İl Pandemi Kurulu’nun toplantısına davet ettiğini ve kuruldaki kişilerin de İstanbul için sokağa çıkma yasağı önerisini dile getirdiklerine dikkati çeken İmamoğlu, ‘Sokağa çıkma yasağı konusunda bu direncin sebebi ne?’ sorusuna, “Ben Ankara’da hiç yaşamadım, Ankara’nın ruh halini bilmiyorum. Dolayısıyla orada nasıl bir karar verme süreci var, bilmiyorum. Burada belki ekonomik bir gerekçe olabilir. Ama hep birlikte bunun da altından kalkarız. Bu Türkiye çapında sokağa çıkma yasağı değil, İstanbul için. 15 gün bu şehirde kontak kapatılabilir. Bunun bana tersini savunan bir tıp insanına rastlamadım. O bakımdan bizim akıl rehberimiz bilim” sözleriyle yanıt verdi.

 

 

“SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI KONUSUNDA GEÇ KALINDI”

 
İmamoğlu, sokağa çıkma yasağı konusunda geç kalındığını vurgulayarak, “Doktor arkadaşlarımızın söylediği, bu haftadan sonra ilan edilse de çok anlamı olmaz. Elbette her alınan karar değerli. 20 yaş altı değerli mi, değerli. 65 yaş üstü değerli. 20 yaş altı ve 65 yaş üstünün anlamı, İstanbul’un yüzde 64’üne sokağa çıkmak hala serbest demek. Bu düşüncelerimi Sağlık Bakanı’na iki defa ilettim” dedi.

 

 

“BUNDAN SONRA KENDİLERİ BİLİR, BEN İŞİME BAKARIM”

 
“Böyle bir ortamda siyaset, bildiğimiz o kirli siyaset bu sürece nasıl alet edilebilir? Kişileri hala nasıl bloklaştırırsınız? Benim aklım, benim hücrelerim bunu kabul etmiyor ve anlayamıyor” diyen İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iki defa görüşme talebinde bulunduğunu söyledi. İmamoğlu, “Ama bundan sonra kendileri bilir. Ben işime bakarım. Gerek duyduğumda yine görüşme talep ederim ama bir yandan da işime bakarım, niye geri dönüş yapmadılar diye vahlanmam” ifadelerini kullandı.

 

 

“ORTAK BİR MASA KURULSA İLK BEN GİDERİM”

 
“Cumhurbaşkanı, ‘Ortak bir masada buluşalım’ dese, gider misiniz?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

 

 

“Ben defalarca görüşme talebinde bulunan belediye başkanıyım. İki defa Sağlık Bakanı’nı, iki defa İçişleri Bakanı’nı aradım, geri dönüş yaptılar, görüştüm. Sayın Cumhurbaşkanı’na, sayın İstanbul Valisi’ne talepte bulunan benim. Devletin hangi kurumu olursa olsun bu çabayı gösterip cevap alamadıktan sonra da dillendiren benim. Sayın Cumhurbaşkanı’na görüşme talebini ilettikten 2-3 gün sonra dillendiren benim. Böyle bir masa olmasından ilk önce ben mutlu olurum. İnanın tümüyle sürece katkı sunan, elinden gelen katkıyı sunan belediye başkanı kimliğim olur. Buna Ankara da, İzmir de, eşlik eder. Bu masaların kurulması çok değerli, önemli.”

 

 

“BLOKE” TEPKİSİ: İNSANLARIN VİCDANINI CIZ ETTİRDİ

 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başlattığı kampanyaya destek verdiğini söyleyen İmamoğlu, İçişleri Bakanlığı genelgesiyle belediyelerin yardım toplamasının engellenerek insanlarının canının acıdığını dile getirdi.

Son iki günde kendilerine gelen yardım talebi sayısının 266 bin 470’e ulaştığını söyleyen İmamoğlu, “İşin sıkıntılı tarafı şu. Biz belediyeler olarak kampanya başlattık. Siz İstanbul’un yardım toplamasına mı karşısınız, yoksa siz İstanbul’un yardım toplama ile ilgili aldığı kararın yanlış olduğu kanaatine mi vardınız? İstanbul’un yardım toplama biçimine karşıysanız neden paralel devlet vb. cümleler kuruyorsunuz. O zaman Gaziantep’in, Urfa’nın Konya’nın yaptığı ne? Kuralına göre bir eleştiriniz varsa ona göre tartışalım. Nereden tutsak, tutulamıyor. Kuralına uygun yapılmıyorsa soruşturma açarsın. Bu arada Ankara’ya müfettişler geldi, yarın da bize gelir muhtemelen. Ama hesaba bloke koymak hukuka aykırıdır. Ne kaybettirdi? Bence insanların vicdanını cız ettirdi. Şu kötü ortamda insanlarımızın canını acıttı” şeklinde konuştu.

 

 

“DÜŞÜNCELERİMİZE RAĞBET EDİLMEDİ”

 
Atatürk Havalimanı’nın sahra hastanesine dönüştürülmesi çağrısını önceden yaptığını hatırlatan İmamoğlu, hazırda bekleyen ve kendilerinin önerdiği Yenikapı, Maltepe alanları yerine hükümetin başka alanlara sahra hastanesi kurmaya başladığını söyledi.

Hükümetin Atatürk Havalimanı yerine Florya’da, Başakşehir’de de konutlarla iç içe bir bölgede sahra hastanesi yapımına başladığını belirten İmamoğlu, “Niçin bu altyapıya para harcıyorsunuz? Zaten hazır yer var. Bunun nedeni ortak aklı reddetmek. Sahra hastaneleri sürecinin başlatılması değerlidir ama bizim düşüncelerimize rağbet edilmedi. İstanbul Ticaret Odası Başkanı, pandemi kıurulunda Dünya Ticaret Merkezi’nin sahra hastanesine dönüştürülebileceğini söyledi. Şimdi ben bunu sorgularım. Birisi çıksın bize bunu izah etsin. ‘Yenikapı’yı bu yüzden tercih etmedik’ desinler” diye konuştu.

 

 

“İSTANBUL’DAKİ HASTANELERİN DOLULUK ORANLARINI BİLMİYORUM”

 
Ekrem İmamoğlu, koronavirüsün İstanbul’daki durumuyla ilgili verilerin kendileriyle paylaşılmadığını, sürecin şeffaf yürütülmediğini belirtti. İmamoğlu, İstanbul’daki hastanelerin doluluk oranlarıyla ilgili soruya, “Ben şu anda İstanbul’daki hastanelerin doluluk oranlarını bilmiyorum, Sağlık Bakanı açıklarsa öğreniyoruz. Bizim de bilgi sahibi olmamız konusunda şeffaf davranılmalı” ifadeleriyle yanıt verdi.