İmam Hatip kaosu bitmiyor

İmam Hatip kaosu bitmiyor
29 Ağustos 2014 09:50

Milli Eğitim’in zorla imam hatip liselerine yerleştirdiği 40 bin öğrencinin başka okullara nakil başvuruları başladı. Velileri çileden çıkaran uygulamaya ilk itiraz-lar yarın sonuçlanacak. Ortaya çıkan kontenjanlara başvurular ise eylül ayı boyunca devam edecek. Dün pek çok lisenin önünde kaos vardı. Vatandaşlar imam hatipe kaydedilen çocukları için boş kontenjan aradı.

 

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) yerleştirme sonuçlarının ardından başlayan kaos devam ediyor. 22 Ağustos Cuma günü Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sınav sonuçlarını açıkladı. Anadolu ve Fen liseleri için tercih yapmayan 134 bin 788 öğrenci Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullara yerleştirildi. Bu öğrencilerden 40 bini imam hatip liselerine kaydedildi. İstemediği halde imam hatip’e yerleştirilenler ve yaşadığı semptten kilometrelerce uzak okullara kaydı yapılan 9 bin 802 öğrenci, nakil başvurusunda bulundu.

 

BU AKŞAM AÇIKLANIYOR

 

MEB, öğrenci ve velileri çileden çıkaran bu skandalın ardından nakiller için ek süre tanıdı.

Evlerine en yakın okulların boş kontenjanlarını takip edenler, nakil başvurusunda bulundu. İlk periyottaki nakil başvurularının sonuçları bu akşam 19:00’da ilan edilecek. İmam hatip’e yerleştirilenler ve yaşadığı semtten kilometrelerce uzak okullara kaydı yapılanlar bu akşam nakil taleplerinin sonuçlarını öğrenmiş olacaklar.

İstanbul’da en büyük sıkıntının yaşandığı ilçelerden biri Beyoğlu. 70’li yıllarda Haliç tersane işçilerinin çocukları için açılan Hasköy Lisesi, Alevilerin, Kürtlerin okuduğu Beyoğlu’nun kozmopolit yapısını en iyi anlatan okullardan biriydi. Daha sonra Güner Akın Anadolu Sağlık Meslek Lisesi’ne bu yıl da erkek öğrenciler için Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne dönüştürüldü. Beyoğlu Endüstiri Meslek Lisesi olan okul da Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne dönüştü ve Haliç kıyısında imam hatip lisesi sayısı üçe yükseldi. Sütlüce, Halıcoğlu bölgesinde öğrencilerin gidebileceği Çok Programlı Lise kalmazken imam hatip’e dönüştürülen bu okulların birbirine yakın mesafede olması dikkat çekti. Haliç kıyı hattı üzerinde çok programlı tel lise olarak Kasımpaşa Çok Programlı Lisesi kaldı. Dün tüm bu liseler önünde yaşanan kaosa tanık olduk. İmam Hatip’ten kaydını aldırmak isteyenler, boş kontenjan arayanlar oldukça öfkeliydi.

 

BÜYÜKLERİMİZ UYGUN GÖRDÜ

 

İmam hatip önünde nakil için sıra bekleyen Gülcan Hançer Taraf’a şunları söyledi: “Çocuğum 400 puan aldı. Tercihlerini öğretmenleriyle yaptı ve seviyesindeki okulları yazdı. Ama tercihlerinin hiç biri olmadı. Buraya kaydedildi. Burada okumasını istemiyorum. Sonuna kadar zorlayacağım.” Kasımpaşa Çok Programlı Lisesi yetkilisi Mustafa Aldemir, 170 kişilik kontenjanı bulunan okula 400 öğrencinin kaydının yapıldığı bildirildi. Aldemir, “Sıkıntılar var ama büyüklerimiz böyle uygun gördü. Bunun daha doğru olduğunu düşündüler” dedi.

 

EYLÜL SONUNA KADAR OKUL ARAYACAKLAR

 

2014-2015 eğitim-öğretim dönemi 15 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Nakil işlemleri ise Eylül sonuna kadar devam edecek. Haftalık periyotlarla gerçekleştirilecek nakiller, okulların ilan edilen boş kontenjanları için yapılacak. Öğrenciler, her bir nakil talebinde tek okul tercihinde bulunacak. Başka bir resmi veya özel okula nakil talebinde bulunan öğrencilerden boşalacak kontenjanlar bir sonraki haftanın boş kontenjan listesinde yer alacak. Nakil talebi gerçekleşenler ve boş kalan kontenjanlar e-okul sisteminden ilan edilecek. 26 Eylül’den sonra yapılacak nakil başvuruları, ortaöğretim kurumları arasında nakil esaslarına göre taban puanlar esas alınarak gerçekleştirilecek. Nakil kontenjanları ile işlemleri ve ilgili bütün duyurular MEB’in “e-okul.meb.gov.tr” adresinden ilgililerin ve kamuoyunun bilgisine sunulacak.

 

Kaynak: Ayfer ÇALIKIRAN / TARAF