ILO’da Türkiye krizi: İstanbul’daki toplantıya boykot kararı

ILO’da Türkiye krizi: İstanbul’daki toplantıya boykot kararı
9 Eylül 2017 09:32

Avrupalı işçi sendikalarının, Türkiye’de sendikacılara ve sivil topluma “baskı uygulandığı” gerekçesiyle 2-5 Ekim günlerinde İstanbul’da yapılacak Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 10’uncu Avrupa Bölge Toplantısı’nı boykot kararını aldığı bildiriliyor.

 

 

 

 

Alman Sendikalar Konfederasyonu (DGB) yetkilileri, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) ile Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) temsilcilerinin de İstanbul’daki toplantıya katılmayacağını, genel bir boykot kararı alındığını belirttiler.

 

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre; “ILO’nun her dört yılda bir gerçekleştirilen Avrupa Bölgesel Toplantılarında, yaklaşık 51 ülkeden hükümet, işveren ve işçi temsilcileri bir araya gelerek ekonomik ve sosyal meseleleri ele alıyor, bölgesel öncelikleri masaya yatırıyor” bilgilerine yer verildi.

 

Bu arada, Alman Sendikalar Konfederasyonu (DGB) Başkanı Reiner Hoffmann’ın boykot kararlarını bir mektupla Federal Alman Çalışma Bakanlığı’na bildirdiği öğrenildiğinin kaydedildiği haberde Hoffmann’ın açıklamaları da yansıtıldı.

 

İSTANBUL’DA YAPILMASI İSTENMİYOR

 

Hoffmann, “Türkiye’de son dönemde demokrasi, işçi hakları, örgütlenme özgürlüğü gibi konularda yaşanan gelişmelerden rahatsız olduklarını, buna tepkilerini göstermek istediklerini” söyledi.

 

Hoffmann, ILO’nun bölgesel toplantısının İstanbul’da yapılmasını uygun görmediklerini belirtirken de “DGB, İstanbul’daki bölgesel konferansa katılamaz, katılmak da istemez” sözlerini de kullandı.

 

Haberde, “Türk hükümeti toplantıya ev sahipliği yapmak istediğini ILO’ya iletmiş, geçtiğimiz yıl ILO Yönetim Kurulu’nun olumlu yanıtı sonrasında Haziran ayında toplantının İstanbul’da yapılması için bir mutabakat zaptı imzalanmıştı” denildi.

 

 

Kaynak: Sözcü