İlker Başbuğ’dan Erdoğan’a ‘Harf Devrimi’yle her şey sıfırlandı’ yanıtı

İlker Başbuğ’dan Erdoğan’a ‘Harf Devrimi’yle her şey sıfırlandı’ yanıtı
16 Kasım 2019 17:15

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Mustafa Kemal Atatürk’ü Anma programında yaptığı konuşmasındaki “harf devrimi ile her şey sıfırlandı” sözlerine eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’dan yanıt geldi.

 

 

Atatürk’ün ölümünün 81. yılı dolayısıyla Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından düzenlenen anma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cumhuriyetimize en büyük katkıyı başında bulunduğum hükümetler yapmıştır. Biz bu kavramın lafla istismarını yapmadık” dedi.

 

Konuşmasında Osmanlı’ya yönelik eleştirilere tepki gösteren Erdoğan, “Son günlerde yine birileri ağızlarına sakız ettiler Osmanlı’da okuma yazma oranı çok düşükmüş. Osmanlının kendi silah sanayi yokmuş. Osmanlı yönetimi altındaki halklara zulmedilmiş. Hepsi de yalandır iftiradır” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

 

“Harf devrimiyle adeta her şeyin sıfırlandığını eklediğimizde elbette ülkemiz okuma-yazma oranının çok düşük olduğu bir dönem yaşadı ama bunun suçunu Osmanlı’ya yüklemek bir bühtandır.”

İlker Başbuğ ise Twitter’dan yaptığı paylaşımda oranlarla Arap alfabesi ve Latin alfabesini karşılaştırdı.

 

Başbuğ’un paylaşımı şöyle:

 

“Değişik tarihi kaynaklara göre okuryazarlık oranlarımız: 1820’de %5’ten azdı. 1913’de %10’a yaklaştı. İlerleme Arap alfabesi ile yaklaşık bir asırda 2 kat olmuştur.

1926’da oran %11’di. 1950’de %40 oldu. İlerleme Latin alfabesi ile yaklaşık çeyrek asırda 4 kat olmuştur “