İlker Başbuğ: Kürt Koridoru’nun Akdeniz’e uzanması ihtimali kırılacak!

İlker Başbuğ: Kürt Koridoru’nun Akdeniz’e uzanması ihtimali kırılacak!
22 Ocak 2018 09:19

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, PKK, PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek üzere Afrin’e başlattığı Zeytin Dalı Harekâtı’nın üçüncü günü… Peki bu noktaya nasıl gelindi, sonuçları ve riskleri neler? ABD, Rusya ve Türkiye Suriye’de ne istiyor? Bir sonraki adım ne olmalı? 26. Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’a göre operasyon başarıya ulaştığında Kürt Koridoru’nun Akdeniz’e uzanması ihtimali de kırılacak. Bu aynı zamanda psikolojik bir darbe!

 

 

İpek ÖZBEY / Hürriyet

 

 

- Sayın Başbuğ, Türkiye kararlılığını gösterdi ve Afrin’i vurdu. Ordu yönetmiş bir komutan olarak ‘Zeytin Dalı’ harekâtına ilişkin gözlemleriniz nedir?
12 Ekim 2017’de İdlib Harekâtı yapılmıştı. Türkiye’nin o günden beri Afrin’e girmeyi düşündüğünü ve planladığını değerlendiriyorum. Ancak uzun bir süre geçmesine rağmen bir türlü bu harekât gerçekleştirilemedi. Nedenleri üzerinde tartışılabilir. Aralık ayının sonuna doğru da Suriye Ordusu güneyden İdlib bölgesine girmeye başladı. Türkiye bu andan itibaren, Afrin’e harekâtın yapılmasını hem gerekli, hem de zorunlu gördü.

 

 

- Hava sahası açılmasaydı da yapılır mıydı?
Rusya açsa da, açmasa da Türkiye Afrin’e müdahalede kararlıydı. Beklenen, Afrin Harekâtı 20 Ocak 2018 günü saat 17.00’de başladı. Türk Ordusu, bu harekâtı en ince detayına kadar planlamıştır. Aynı şekilde de icrasını gerçekleştirecektir. Ordumuza güvenimiz tamdır. Afrin konusuna tekrar döneriz. Ancak bugüne nasıl gelindiğine bakılması gerektiğinde yarar olduğunu düşünüyorum. Dış sorunlara kısa vadeli, günlük açıdan değil, mümkün olduğu kadar orta, hatta uzun vadeli perspektiften bakarsanız daha iyi değerlendirirsiniz. Ve orta ve uzun vadede ne gibi hedefler koymanız gerektiğini düşünürken ilk bakmanız gereken yer geçmiştir. Suriye konusunda bunu yapalım. Nasıl geldik buraya?

Röportajın devamı için:

http://www.hurriyet.com.tr/akdenize-kurt-koridoru-kirilacak-40717588