İlber Ortaylı Başbakanlık’a açtığı davayı kazandı

İlber Ortaylı Başbakanlık’a açtığı davayı kazandı
4 Eylül 2015 12:45

Mahkeme Ortaylı’ya 5 bin TL tazminat ödemesine hükmetti.

 

 

Çeşitli ülkelerden kendisine verilen madalyaların tescil edilmesi için beratları Başbakanlığa teslim eden Prof. Dr. İlber Ortaylı, asılları kaybolan madalyalar için açtığı 5 bin liralık manevi tazminat davasını kazandı.

 

Puşkin madalyası da kayıp

 

Prof. Ortaylı’ya çeşitli ülkelerden madalya beraatları verildi. Ortaylı’ya, akademik yayınları ve kişisel başarıları nedeni ile Avusturya Cumhuriyeti Federal Cumhurbaşkanı tarafından verilen “Avusturya Bilim Sanat Onur Nişanı” Rusya Federasyonu tarafından “Puşkin Madalyası”, İtalya Cumhurbaşkanı tarafından ise “Şövalye Nişan Madalyası” verildi.

 

Prof. Dr. Ortaylı, 2933 sayılı Madalya ve Nişanlar Kanunu’nun gereği aldığı madalyaların tescili için Başbakanlığa teslim etti. Ancak bir süre sonra durum ortaya çıktı. Madalyaların kaybedildiği anlaşıldı. Kurumlar arası yapılan yazışmalar sonrası da sonuç alınamayınca Prof. Ortaylı yargı yoluna gitti.

 

Puşkin Madalyası 2008’de Prof. Dr. Ortaylı’ya verildi.

 

Manevi tazminat istedi

 

Ortaylı’nın avukatı Fahrettin Erbahayetmez, Ankara 11. İdare Mahkemesi’nde açılan davaya müvekkilinin yaşadığı üzüntü nedeni ile 10 bin TL’lik manevi tazminat talebinde bulundu.

 

Dışişleri: Asıllarını bulmaya çalışıyoruz

Başbakanlık, mahkemeye sunduğu savunmada, “Bize madalyaların asılları gelmedi; sadece suretleri geldi. Dava reddedilsin” denildi. Dışişleri Bakanlığı ise mahkemeye verdiği savunmada “Bizim kusurumuz yok. İlgililer hakkında dava açılsın. Ayrıca beratların yeniden temin edilmesi için de çalışıyoruz” denildi.

 

5 bin TL tazminat ödenecek

 

Mahkeme tarafların savunmalarını aldıktan sonra kararını verdi. Mahkeme kararında, “Anayasanın 125. Maddesine göre idarenin kendi eylem ve işlemlerinde doğan zararları ödemekle yükümlüdür” denilerek anılan davada hizmet kusuru olduğu belirtildi. Mahkeme, Ortaylı’ya 5 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Kararda ayrıca dava masrafları da davalı idareler üzerine bırakıldı.

 

 

 

Kaynak: Cumhuriyet