İlaçlar artık iki katına satılacak

İlaçlar artık iki katına satılacak
27 Eylül 2014 10:12

1 Ekim’den itibaren bazı ilaçlara iki kat fazla katkı payı ödeneceğini eleştiren TTB Başkanı İlhan, yurttaşların sağlık hakkının engellendiğini söyledi.

 

 

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 1 Ekim 2014’den itibaren geçerli olmak üzere Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) eşdeğer ilaç uygulaması için yeni bir fiyat hesaplaması getiriyor. Mide, antibiyotik, kalp, tansiyon, hepatit b, astım gibi tedavi gruplarındaki ilaçlar için hastalar bundan sonra daha fazla ilaç fiyat farkı ödeyecek. 15 etken madde ile başlayacak olan bu uygulama, kısa bir süre sonra tüm ilaçları kapsayacak. SGK’nın belirlediği 15 eşdeğer grupta toplam 218 ilaç bulunuyor.

 

 

‘FAZLA İLAÇ FARKI ÖDEYECEKLER’

 
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, “Taban Birim Fiyat Uygulaması sistemine geçilmesi sonucunda yurttaşlar eczanelerimize geldiklerinde daha fazla ilaç fiyat farkı ödeyecekler. Bu yeni uygulama hastanın cebinden çıkan paranın artmasına neden olacaktır” dedi.

 

 

Saydan, “Mide, antibiyotik, kalp, tansiyon, hepatit b, astım hastalarının kullandıkları tedavi gruplarındaki etken maddelere göre, yurttaşlar raporlu olsalar bile ilaç fiyat farkını ödeyecekler ve bu farklar artacak. Parasından çok, para vermek zorunda kalan yurttaşlarımızın mağduriyeti daha da artacak ve ilk tepkileri maalesef yine bizlere olacak. O yüzden eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak bu sorunun eczanelerimizden ve bizlerden kaynaklanmadığını özellikle belirtmek istiyoruz” diye konuştu.

 

 

‘TEDAVİLER AKSAYACAK’

 
Türk Tabipleri Birliği Başkanı Beyazıt İlhan da, yurttaşların ilaca erişebilmek için ödemek zorunda kaldıkları ücretlerin bu şekilde artırılmasının sağlık hakkına saldırı olduğunu belirtti. İlhan, “İlaçları en fazla yaşlılar, kronik hastalar ve emekliler kullanıyor. Zaten toplumun yoksul kesimi olan bu yurttaşlarımıza ilave yükler getirildiğinde ilaca erişmekte çok fazla güçlük çekileceği açık. Bu zam, hastaların tedavilerinde önemli aksamalara neden olacak” dedi.

 

 

İlhan, “TTB olarak sağlığa erşimdeki her türlü katkı ve katılım paylarının kaldırılmasını istiyoruz. Bu katkı payları ilaç, muayene ve tıbbi işlemler dahil her türlü sağlık hizmetinden kaldırılmalı. Hükümetin sağlık hizmetine ilave yükler getirmesi sağlığı bir hak olarak görmediklerinin açık bir göstergesi” diye konuştu.

 

 

Kaynak: Birgün