İlaç zammı yolda!

İlaç zammı yolda!
23 Ağustos 2015 12:41

Fiyat Değerlendirme Komisyonu’nun (FDK) 20 Temmuz’da aldığı kararla, ilaçta yeni fiyatlandırmalar bir önceki yılda kaydedilen avro/TL kurunun yüzde 70’i esas alınarak gerçekleştirilecek.

 

 

Fiyat Değerlendirme Komisyonu’nun (FDK) 20 Temmuz’da aldığı kararla, ilaçta yeni fiyatlandırmalar bir önceki yılda kaydedilen avro/TL kurunun yüzde 70’i esas alınarak gerçekleştirilecek. Yeni düzenlemenin, ilaçların depocuya satış fiyatlarında yüzde 3 ile 5’lik bir artış getirmesi bekleniyor.

 
Beşeri ve Tıbbi ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar’ı değerlendiren Esin Avukatlık Ortaklığı avukatlarından Av. Ozan Haşmet Güner, değişikliği “İlaç fiyatlarının hesaplanmasında kullanılan avro/TL kuru, 2015 sonuna kadar 11 Mayıs-9 Haziran ortalaması üzerinden hesaplanacak. 2016 yılı başından itibaren ise bir önceki yıl ortalaması esas alınacak. Bu ortalamalar da 0.7 ile çarpılarak bulunan değer, ilaçların fiyatlarının belirlenmesine temel alınacak. İlaç şirketleri, kurdaki düzenlemeye rağmen geçmiş dönem ortalamasının alınması ve bunun da 0,7 ile çarpılması nedeniyle fiyatlandırmada baskı hissetmeye devam edecek” şeklinde değerlendirdi.

 
Türkiye’deki ilaç harcamalarının yaklaşık 85 milyar TL civarında olduğunu hatırlatan Güner, yeni kararın genel resmi önemli ölçüde etkileyebileceğinin altını çizdi. 2009’da Fiyat Değerleme Komisyonu ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan avro döviz kurunu 1.9595’e sabitlemiş ancak bu oran TL karşısında güçlenen avro nedeniyle fiyatlandırmada baskı hisseden ilaç sektörünü sıkıntıya sokmuştu.