‘İlaç yok’, ‘Ameliyat malzemesi yok’, ‘Şu işlemi yapamıyoruz’ demek yasak!

‘İlaç yok’, ‘Ameliyat malzemesi yok’, ‘Şu işlemi yapamıyoruz’ demek yasak!
9 Aralık 2019 09:08

Ankara Şehir Hastanesi, hizmete açıldığından bu yana sık sık yaşanan eksiklik ve aksaklıklarla gündeme gelirken, bunları dile getiren sağlık çalışanlarına da “gizlilik sözleşmesi” aracıyla yasak konması planlanıyor. Zorla imzalatılan sözleşmede “personelin çalışma süresi içerisinde yapmış olduğu işler” tamamen gizlilik kapsamına alınıyor. Buna göre sağlık çalışanları, hasta ve hasta yakınlarına “İlaç yok”, “Ameliyat malzemesi yok”, “Şu işlemi yapamıyoruz” ve “Bu işlem yanlış yapıldı” gibi açıklamaları gizlilik kapsamında olduğu için açıklayamayacak.

 

 

 

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre, hastanede çalışan sağlık personeline imzalatılan sözleşmeye göre, kuruma ait gizli kalması gereken bilgiler; “mali bilgiler, çalışan bilgileri, sistem bilgileri ve çalışılan süre içinde derlenen tüm bilgiler, materyaller, programlar ve dokümanlar, bilgisayar sistemleri içerisinde saklanan veriler, donanım/yazılım ve tüm diğer düzenleme ve uygulamalar ile personelin çalışma süresi içinde yapmış olduğu işler” diye sıralanıyor.

Sözleşmeye göre, açıklanması halinde kuruma maddi veya manevi zarar verme ihtimali bulunan her türlü bilgi ve belge de gizlilik kapsamına alınıyor. Toplam dört sayfa ve 32 maddeden oluşan sözleşmeyi imzalayan sağlık çalışanlarının, hasta ya da hasta yakınlarına ilaç olmadığı, ameliyat malzemesi bulunmadığı, işlemin yapılamadığı ya da işlemin yanlış yapıldığına ilişkin bilgi iletmesi de yasak kapsamına alınıyor.

 
“HEKİMLER VE SAĞLIK ÇALIŞANLARI ŞİRKET ELEMANI DEĞİLDİR”

 

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, imzalatılmak istenen sözleşmenin iş barışı ve hekim-hasta ilişkisini zedelediğini ifade etti. İlgezdi, söz konusu sözleşmenin Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanmışsa tam bir skandal olduğunu, eğer hastaneyi işleten firma tarafından Sağlık Bakanlığı’nın tüzel kişiliği kullanılarak hazırlanmışsa da bunun ciddi bir suç olduğunu vurguladı. İlgezdi, şunları dile getirdi: “Anayasaya açıkça aykırı olan bu uygulama, aynı zamanda sağlık emekçileri üzerinde kurulan bir mobbing baskısıdır. Zira söz konusu sözleşmede ‘personelin çalışma süresi içerisinde yapmış olduğu işler’ tümden gizlilik sınıfına sokulmaktadır. Sözleşmeyi imzalayan sağlık emekçilerine hasta sağlığını yakından ilgilendiren hayati konularda hastalara bilgi verilmesi açıkça yasaklanıyor. Açıkça uyarıyorum, hastaneler şirket değildir! Hekimler ve sağlık çalışanları da şirket elemanı değildir.”