İklim değişiyor ama harekete geçmiyoruz!

İklim değişiyor ama harekete geçmiyoruz!
23 Eylül 2018 11:30

Cerrahpaşa Orman Fakültesi’nden Prof. Dr. Doğanay Tolunay, iklim değişikliği konusunda uyarıyor: Bizi neyin beklediğini biliyoruz ama uyum projesi geliştirmiyoruz

 

 

Yağmur Öztürk / Birgün

 

Kuzey ormanlarına giren mega projeler, Türkiye ekonomisinin önemli bir kısmını oluşturan inşaat sektörü ve daha pek çok politika Türkiye’nin ciğerlerine darbe indirmeye devam ediyor. Evrensel bir sorun olan iklim değişikliği konusunu, uyum projelerini, olanı ve yapılması gerekeni, 2005 yılından itibaren iklim değişikliği konularıyla, özelinde de ormanların atmosferdeki karbondioksiti bağlaması ve küresel ısınmayı azaltıcı etkileri ile ilgilenen İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay ile konuştuk.

 

 

Dünyamız ne durumda, iklim değişikliği nasıl bir boyut aldı?
İklim değişikliği giderek daha geri dönülmez bir noktaya doğru gidiyor. Küresel ısınma ve iklim değişikliği birbiriyle etkileşimde. Aynı şey gibi ifade edilse de küresel ısınma bir neden, iklim değişikliği ise bu ısınmanın bir sonucu. Dünya ısınıyor. Sıcaklığımız giderek artıyor. Küresel ısınma için sanayi devrimi temel alınır ve 1850 yılına göre Dünya’nın ortalama sıcaklığı 1 derece arttı. Isınma hızı da sürekli olarak artıyor. Özellikle 1990’lı yılların ortalarından itibaren. Önümüzdeki 15-20 yıl içinde kritik eşik olan 2 derece ısınmaya ulaşılabilir.

 

 

Bu sıcaklık artışı Dünya’da nelere sebep oluyor?
Daha fazla buharlaşmaya neden oluyor. Bu buharlaşmayla atmosfere daha fazla su buharı gidiyor. Atmosferde artan su buharı yağış olarak geri dönüyor. Buharlaşmanın çok yoğun olduğu yerlerde kuraklık meydana geliyor. Dolayısıyla ısınma sonucunda iklim değişikliği meydana geliyor. İklim değişikliği de coğrafi enlemlere göre farklı şekilde kendini gösteriyor. Türkiye’nin bulunduğu enlemlerde yağışlar azalırken, kuzey enlemlerde ise yıllık toplam yağışlar artış gösteriyor. Yağışların şekli değişiyor. Havadaki su buharı miktarının artmasına bağlı olarak ani sağanak yağışlarda artış görüyoruz ve bunun sonucunda seller oluyor.

 

Şehirlerimizin modeli iklim değişikliğine uygun mu? Örneğin yağışlardan sonra caddeler göle dönüyor. Nasıl önlemler alınmalı?
Doğru olmadığını söyleyebilirim. Gelecekte iklim değişikliği olarak Türkiye’yi nelerin beklediğini biliyoruz. Bununla ilgili olarak Meteoroloji Genel Müdürlüğünün raporları var. Türkiye’nin uluslararası sözleşmeler gereği hazırladığı raporlar var.

 

https://www.birgun.net/haber-detay/iklim-degisiyor-ama-harekete-gecmiyoruz-231242.html