İkinci Yargı Paketi yolda, pakette ‘af’ yok

İkinci Yargı Paketi yolda, pakette ‘af’ yok
27 Şubat 2020 09:12

AK Parti, İkinci Yargı Paketi’ni hazırladı. Pakette kamuoyunda “af” olarak adlandırılan infaz düzenlemesi yok. İnfaz düzenlemesi ayrı bir paket olarak gelecek. Düzenlemenin üç hafta sonra Meclis’e gelmesi bekleniyor.

 
İKİNCİ YARGI PAKETİ HAZIR

 
Tarafsız Haber Ajansı’nda yer alan habere göre AK Parti 74 maddeden oluşan İkinci Yargı Paketi’ni hazırladı. Pakete son rötuşlar yapılıyor. Biraz daha üzerinde çalışıldıktan sonra Meclis’e sevk edileceği öğrenildi.

 

 

HUKUK USULÜNE İLİŞKİN DÜZENLEMELER YER ALACAK

 

 

arafsız Haber Ajansı’nın edindiği bilgiye göre; İkinci Yargı Paketi’nde genel olarak hukuk usulüne ilişkin düzenlemeler yer alacak. Hukuk usulünde yargılamaların hızlanması, hukuk yargılamaları anlamında birtakım düzenlemeler olacak.

 

 

İKİNCİ PAKETTE İNFAZ YOK

 
Edinilen bilgiye göre İkinci Yargı Paketi’nde infaz düzenlemesi yok. İnfaz düzenlemesi ayrı bir paket olarak gelecek. İnfaz düzenlemesinin de üç hafta içinde Meclis’e geleceği belirtildi.

 

 

İNFAZ DÜZENLEMESİNDE HANGİ SUÇLAR KAPSAM DIŞI KALACAK?

 
İnfaz düzenlemesinde 6 suç kapsam dışında bırakılacak. Adam öldürme, cinsel istismar, terör, organize suçlar, uyuşturucu, mükerrer suçlar infaz düzenlemesinin dışında olacak. Bunlar yararlanamayacak.

 

 

“ERKEN YAŞTA EVLİLİK” PAKETTE YOK

 
İnfaz paketinde “erken yaşta evlilik” düzenlemesi yer almayacak.

AK Parti “erken yaşta evlilik” düzenlemesini tek başına getirmeyi düşünmüyor.

 

 

ERKEN YAŞTA EVLİLİK DÜZENLEMESİNE ORTAK ÖNERGE FORMÜLÜ

 
AK Partili kurmaylar, “erken yaşta evlilik” düzenlemesinin diğer gruplarla müzakere edilerek ve anlaşarak gelebileceğini belirterek, “Diğer siyasi parti grupları da istiyorsa ortak bir önerge ile yapılması gerekiyor. Bu konu kamu vicdanını yaralamamalı” değerlendirmesini yapıyor.

Muhalefette kabul ederse söz konusu düzenleme komisyon sırasında önergeyle teklife girecek. Edinilen bilgiye göre söz konusu düzenleme “gerçek evlilikler” için olacak. Bir kereliğine çıkacak, kalıcı olmayacak. Geçici bir madde olacak. Erken yaşta evlenmeyi suç olmaktan bir defaya mahsus çıkaracak.

 

 

İNFAZ DÜZENLEMESİ BEKLENTİYİ KARŞILAYACAK MI?

 
Meclis kulislerinde getirilecek infaz düzenlemesinin beklentiyi karşılamayacağı konuşuluyor. Cezaevinde yaklaşık 300 bin kişi olduğu, getirilecek düzenlemeyle 20 bin kişinin çıkacağı ifade ediliyor.