İki yeni vergi geliyor!

İki yeni vergi geliyor!
24 Ekim 2019 10:42

Meclis’e sunulması beklenen Yeni Vergi Yükümlülükleri Taslağı’na göre Kurumlar Vergisi düşüyor, Gelir Vergisi artıyor, iki yeni vergi, 1 yeni müessese geliyor

 

 

‘Yeni Vergi Yükümlülükleri Taslağı’nın bu hafta Meclis’e sunulması bekleniyor. Taslağa göre Kurumlar Vergisi düşüyor, Gelir Vergisi artıyor, iki yeni vergi, 1 yeni müessese geliyor. Gelir Vergisi artırılsa da Kurumlar Vergisi’nin düşürülmesi yine zengine yarıyor.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulacak taslakta Dijital Hizmet Vergisi ve Değerli Konut Vergisi adı altında 2 yeni vergi getiriliyor. Bu yeni vergilere ilişkin kanun yapılacak. Ayrıca temyize açık olarak mükellefçe kazanılan davalarda, mükellef temyizden vazgeçerse indirim uygulama imkanı veren “Kanun Yolundan Vazgeçme” müessesesi de yenilik olarak taslağa konuldu. Bir diğer yenilik ise ilk kez ücret geliri elde edenler bazı giderlerin indirime konu edilebileceği şekilde yıllık beyanname verme zorunluluğu kapsamına alındı.
Dünya’dan Mehmet Kaya ve Canan Sakarya’nın haberine göre Kurumlar vergisi; finansal sektör ve diğerleri olarak düzenlenecek Taslak işletmeler için de önemli bir Kurumlar Vergisi düzenlemesi içeriyor. Kurumlar vergisi finansal sektör ve diğerleri olmak üzere farklılaşacak. Finansal kuruluşlar dışındakiler için Kurumlar Vergisi yüzde 18’e indiriliyor. 2020 için yürürlükte yüzde 22 olan vergi de yüzde 20 olarak uygulanacak. Finansal kuruluşlar için ise Kurumlar Vergisi yüzde 22 olarak kalacak. Buna karşılık 2020 için yüzde 20 olarak uygulanacak.