İki aya ODTÜ’ye gireriz

İki aya ODTÜ’ye gireriz
26 Ağustos 2013 18:29

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, yol çalışması için ODTÜ kampüsü içerisindeki ağaçları keseceğini iddia eden bir grup, ODTÜ önünde eyleme başladı. Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise bakanlığın imar planını onaylaması halinde iki aya kadar ODTÜ’ye girileceğini belirtti. Başkent’in batı yakasının trafiğini rahatlatması planlanan Anadolu Bulvarı’nı Konya Yolu’na bağlayacak yeni yol için yaklaşık dört ay önce inşaat çalışmalarına başlayan Büyükşehir Belediyesi’nin, binlerce ağacı keseceğini iddia eden bir grup, ODTÜ önünde eylem kararı aldı.

ODTÜ’lü öğrenciler ve bölge halkı, “Viyadük buradan geçtiğinde Çiğdem Mahallesi ile Çukurambar arasındaki bağlantı kopacak. Çalışmaların başlamasının ardından, bölgeye büyük bir alışveriş merkezinin inşaatına başlandı. Bölge halkının yaşam alanını kısıtlayan yol ile burası ranta açılacak. Bu yol ulaşımın değil, rantın yoludur” dediler. Yolun geçeceği arazide ağaç sayımı yaptıklarını kaydeden eylemciler, yaklaşık 7 bin 360 ağacın yok edileceğini iddia ederek, “Bu proje Ankara’nın akciğerine bir bıçak gibi saplanacak” iddiasında bulundular.

1993 yılında söz konusu yolun yapımı için yaklaşık 11 hektarlık bir arazisini Karayolları Genel Müdürlüğü’ne veren ODTÜ, bu yıl da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi ile bir protokol imzalamıştı. ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar ise şunları söyledi:

BÖLGE FUNDALIK ALAN

“Yol güzergahının yarısına yakını, ODTÜ arazisinin içinden geçiyor. Yaklaşık altı ay süren kavşak ve güzergah çalışmaları, ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden ve ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden toplam yedi öğretim üyesinin katılımıyla yürütüldü. ODTÜ olarak hedefimiz, kentin ulaşım ihtiyacını karşılayacak ve doğal alanları en az düzeyde etkileyecek çözümün geliştirilmesi oldu. Geliştirilen öneriler, ODTÜ Yönetim Kurulu tarafından değerlendirildi ve uygun çözüm kabul edildi. Kesilmesi söz konusu olan ağaçlarla ilgili sayı vermemiz mümkün değil ancak, bölgeden yol geçeceği bilindiği için orada, 80’li yıllardan bu yana ağaç dikimi gerçekleştirmedik. Kendiliğinden yetişen ağaçların dışında bölge fundalık bir alan.”

İKİ AYA KADAR ODTÜ’YE GİRERİZ

Bölgeden geçecek yolun, Anadolu Bulvarı’nın “doğal devamı” olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “ODTÜ, yol planını bakanlığa yolladı. Bakanlık imar planını onaylarsa, iki aya kadar ODTÜ’ye girmiş oluruz” bilgisini verdiler. Çukurambar ve 100. Yıl’dan geçen 4 kilometrelik yolun yaklaşık 2 kilometresinin A1 kapısından içeri girerek ODTÜ’nün sınırına paralel bir şekilde devam edeceğini vurgulayan yetkililer, “Yol, Başkent’in batı yakasının trafiğini rahatlatacak. Çoğunluğunu fundalık bir alanın oluşturduğu bölgede 250-300 ağaç var. Bu ağaçlar alınarak, ODTÜ’nün istediği bir yere ya da kentte ihtiyaç duyulan başka yerlere taşınabilir. Kimse bizi yeşili yok etmekle suçlayamaz. Göreve geldiğimizde Başkent’te kişi başına düşen yeşil alan 2 metrekareyken şimdilerde bu rakam 19 metrekareye ulaştı. CHP’li bazı milletvekilleri eylemlerde ilk sıralarda yer alıyor. Yolun ilk planı, Murat Karayalçın döneminde hazırlandı. Bu kişiler, kendi içlerinde hesaplaşmalı” dediler.