İK Firması Ne İş Yapmaktadır?

İK Firması Ne İş Yapmaktadır?
10 Şubat 2020 12:51

Firmaların insan kaynağı ihtiyacını karşılayan ve gerekli zamanlarda bu durumun denetimlerini yapan, performans odaklı çalışmalar yapan departmana insan kaynakları denilmektedir. İnsan kaynakları departmanı bir firmanın işleyişini ve performansını belirleyen en önemli unsurların başında gelmektedir. Özellikle büyük firmaların insan kaynakları departmanına ne kadar büyük destek sağlığını gözlemlemek mümkün. Son dönemlerde artmakta olan İK firması sayısı da bu durumu kanıtlayan örnekler arasında.

 

 

İnsan kaynaklarının temel amacı yatırım yapmaktır anca bu yatırım sanıldığının aksine ürün ya da hizmete değil de insana yapılmaktadır. İnsana yapılan yatırım şirketlerin işleyişinde önemli pozitif etkiler bırakacağı gibi çalışan memnuniyetini de en üst seviyeye getirecektir. Her ne kadar makine gücü gelişmiş olsa bile makineyi tasarlayan ve işlevi veren yine insandır. Sanılanın aksine geçmişten günümüze kadar insanın önemi azalmamış tam tersine artış göstermiştir.

Firmalarının hedefleri arasında kar etmek vardır ve bu kar ancak ürün ile hizmet döngüsü arasında gerçekleşmektedir. Ancak bu konuda unutulan bit konu vardır ki o da bir firmanın kar etmesi için her zaman bir insan gücüne ihtiyaç duymasıdır.

 

İK Firması Kimin İçin Çalışır?

İnsana yapılan yatırım direkt olarak ürün ve hizmeti de etkilemektedir ki böylece kar etme amacı güdülmektedir. İnsana yapılan yatırım ile firmaların temel olarak hedefledikleri hizmet kalitesini arttırmak ve pazarlama alanında söz sahibi olabilmektir. İnsana yatırım yapmak için firmaların tek başına görevi üstelenecek kadroları her zaman mevcut olmayabilir. Bu durumda ise firmalar bir İK firması ile iletişime geçerek insan kaynakları departmanın görevlerini beraber yürütme noktasında bir anlaşmaya varmaktadırlar.

İK firmalarının da belli başlı çalışma prensipleri bulunmaktadır bunlardan bir tanesi de hiçbir şekilde şirket misyonunun dışında hareket etmemektedir. İK firması ile bir anlaşmaya varan şirketler ortaklaşa çalışmalar yapmak üzere bir anlaşma yaptıkları için İK Firmalarının bağımsız hareket etmeleri beklenemez. İnsan kaynakları denildiği zaman insanların aklına sadece işe alım süreci gelmemeli aynı zaman ürün hizmet kalitesini arttırmak adına da birçok çalışma yapılmaktadır.

Kurum içerisindeki sıkı iletişimi sağlamak ve çalışanlarına kendilerini geliştirebilmeleri için etkinlikler düzenlemek de yine insan kaynaklarının görevleri arasında yer almaktadır.

 

İşe Alım Danışmanlığı Hakkında Merak Edilenler

İnsan kaynakları departmanının en önemli görevlerinden bir tanesi de firma içerisindeki boşalan pozisyonlara en uygun istihdamı sağlamaktır. Bu nedenle de İK Firmaları işe alım sürecinde oldukça titiz bir çalışma yürütmekte ve şirketin potansiyeline uygun elemanları işe alabilmek için özel çalışmalar yapmaktadırlar. Pozisyonlara uygun olarak kesin bir görev tanımı çıkarıldığı zaman işe alım süreci daha faydalı ve daha hızlı bir şekilde sürdürülecektir. İK firması şirketlerin geleceği açısından oldukça önemli olduğu için işe alım danışmanlığı konusunda Pratik İK gibi firmalara olan ilgi de doğru orantılı olarak artmaktadır