İhsanoğlu: Türkiye kavga istemiyor

İhsanoğlu: Türkiye kavga istemiyor
31 Temmuz 2014 14:35

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, seçim gezileri kapsamında Sivas’a geldi. Eski Madımak Oteli’ni ziyaret ederek karanfil bırakan İhsanoğlu, CHP, MHP, BBP’nin otelin önünde buluştuğunu belirterek, “Şu tabloya bakın. İşte Türkiye birlik ve bareberlik olma kararını vermiştir.” dedi.

 

İhsanoğlu, DDK raporuna katılmamanın mümkün olmadığını belirterek, “10 Ağustos’tan sonra sorumlulardan hesabını soracağız.” dedi.

 

Başta CHP ve MHP olmak üzere muhalefet partilerinin Cumhurbaşkanı dayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu, seçim gezileri kapsamında bugün Sivas’a geldi. Havayolu ile kente gelen İhsanoğlu’nu havalanında CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir ile CHP, MHP ve BBP il başkanları ve partililer karşıladı. Davul-zurna eşliğinde halaylar ile karşılanan İhsanoğlu, davulcu ve zurnacıya burada ayrı ayrı 50’şer lira bahşiş verdi. Daha sonra seçim otobüsüne binerek kent merkezine hareket den Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, İnönü Bulvarı ve Atatürk Caddesi güzergahı üzerinden şehir turu atarak kendisine sevgi gösterisinde bulunanları selamladı. İhsanoğlu daha sonra kent merkezi yakınlarında bulunan ve Alevi-Sünni vatandaşların bir arada yaşadığı İşhan Köyü’ni ziyaret etti. Köy ziyareti sırasında otobüsten inen İhsanoğlu, buğday tarlası biçmekte olan bir biçerdövere binerek poz verdi. Dahassonra elleriyle buğday başaklarını ovalayarak tanelerini çıkarararkzhavaya savurdu. Köylülerle selamlaşan İhsanoğlu’na burada ayran ikram edildi. Daha sonra Alibaba mahallesi güzergahını kullanan İhsanoğlu, Mevlana Caddesi güzergahından Sivas Valiliği’ne geldi. İhsanoğlu’nun otobüsü ile diğer rakibi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın otobsününü yan yana gelmesi dikkat çekti. Valiliğe geçen İhsanoğlu, makamında Vali Alim Barut’u ziyaret ederek, Şeref defterini imzaladı. Vali Barut, kentle ilgili beliler verdi. Valilik binası yanında bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim otobüsünden bu sırada müzik yayını yapılınca İhsanoğlu taraftarları duruma tepki gösterdi.

 

MADIMAK’A KARANFİL BIRAKTI

 

Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu, Vallik ziyaretinin ardından yürüyerek 2 Temmuz 1993’te Sivas Olayları’nın yaşandığı ve 37 kişinin yaşamını yitirdiği eski Madımak Oteli, bugünkü Bilim ve Kültür Merkezini ziyaret ederek eşi Füsun İhsanoğlu ile birlikte otel önüne karanfil bıraktı, sonra dua etti. İhsanoğlu binanın içine ise girmedi. Burada açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, burada bir ibret hadisesi yaşandığını belirterek, “Tarihimizin ibret verici hadisesinden bir tanesi. Burada 37 insanımızı kaybettik. Mağduriyete uğradılar, zulme uğradılar ve hayatlarını, canlarını feda ettiler. 3 gün sonra çok uzakta değil Erzincan’da yine 33 vatandaşımızı, Başbağlar’da evlatlarımızı, canlarımızı kaybettik. Bu canları niye kaybediyoruz. Bu ne demektir. Bu karanlık emellerin bizi bölmek istediğini gösteriyor. Bu karanlık insanların bizim birliğimizi beraberliğimizi bozmak istediğini gösteriyor. Biz bundan gerekli dersleri almalıyız. Türk milleti bu olgunluğu göstermiştir, göstermektedir. Biz gerekli ibretleri gerek Madımak’tan, gerek Bağşbağlar’da gerekli ibretleri çıkaracağız, çıkarıyoruz. Şu tabloya bakınız. Mevcut tabloya bakınız. Burada hangi partilerin var olduğun görünüz. CHP, BBP eski Belediye Başkanı, MHP Genel Başkan Yardımcısı, BBP Genel Başkanı burada Madımak’ın önünde. Bu kolay bir iş değil. Türkiye bu kararı verdi. Birlik ve beraberlik olma kararı verdi. İşte burada Madımak’ta en güzel tezahürü. CHP de MHP de var. Türkiye kavga istemiyor. Cepheleşmek, zıtlaşmak istemiyor. Biz hepimiz Türk vatandaşıyız. Ben Sünni olayım, Alevi olayım başka bir şey olayım bu benim bileceğim iştir. Bin senedir bu topraklarda yaşıyoruz. İşte meydan, Cumhuriyet Meydanındaki eserler Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet eserleri bir arada. Biz de bu arada bin seneden beri Türk milleti olarak beraber yaşıyoruz. Bundan sonra gelecek binlerce sene beraber yaşayacağız. Burası en eski medeniyet merkezlerinden, insanlık merkezlerinden biridir. Son bin yılda beraber yaşadıksa, bir arada kız alıp verdikse, aynı sevinç ve üzüntüleri paylaştıkça varız. Biz böyle bir üzüntü istemiyoruz. Biz ikinci Madımak, ikinci Başbağlar istemiyoruz. Birlik ve beraberlik istiyoruz. 3 gün bayram yaşadık. Bundan sonra bütün günlerimiz inşallah bayram olsun. Bilhassa 10 Ağustos hepimizin bayramı olsun.” dedi.

 

‘HESABINI SORACAĞIZ’

 

Sivas Olayları ile ilgili olarak Devlet Denetleme Kurulu’nun yayınladığı rapor da sorulan İhsanoğlu, “Herkesin kusuru var orada. En başta yöneticilerin. Ben o günlerde buraya gelen milletvekilleri ile konuştum. Meclis o zaman bir heyet kurdu. DDK tespitlerine katılmamak mümkün değildir. Ama şimdi gereğini yapmak gerekir. İnşallah seçimlerden sonra biz gereğini yapacağız.” diye konuştu.