İhracat rekortmeni sektörler durabilir

İhracat rekortmeni sektörler durabilir
7 Ocak 2018 09:44

Otomotiv, beyaz eşya ve demir çelik fabrikalarındaki toplu sözleşme görüşmelerinin tıkanma noktasına gelmesi üzerine açıklama yapan Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak, işverenlere, “OHAL’e güvenmeyin, fabrikalarınız durur” uyarısı yaptı.

 

 

Erdoğan Süzer / Sözcü

 

 

Türkiye’nin en büyük ihracat sektörleri olan otomotiv, beyaz eşya ve demir çelik fabrikalarındaki toplu sözleşme görüşmeleri tıkanma noktasına geldi. Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak, işverenlere, “OHAL’e güvenmeyin, fabrikalarınız durur” uyarısı yaparken, 118 bin işçiyle adım adım greve doğru gittiklerini söyledi. Metal sektöründe taraflar arasında ortaya çıkan zam uçurumu görüşmeleri tıkadı. İşçi ilk 6 ay için yüzde 38.28 zam isterken işveren yüzde 3.2’lik zam teklifinde bulunmuştu. Karşılıklı görüşmelerde anlaşma sağlayamayan taraflar, arabulucu sürecinde de uzlaşmaya varamadı.

 
9 OCAK’TA İŞLER YAVAŞLAYACAK

 

 

Yasalara göre, işçi sendikasının önünde şimdi 60 günlük bir grev takvimi bulunuyor. Sendika, 6 gün önceden işverene bildirmek şartıyla istediği zaman greve çıkabilecek. 60 günün sonunda grevlerden de sonuç alınamazsa, sadece 2 işçi temsilcisinin bulunduğu 9 kişilik Yüksek Hakem Kurulu kesin kararını verip zam oranını belirleyecek.

 

 

Toplu görüşme sürecine ilişkin bilgi veren Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak, arabulucu raporunun 9 Ocak Salı günü çıkacağını, aynı gün başkanlar kurulunu toplayıp eylem takvimini belirleyeceklerini söyledi. İlk önce 145 şirkete ait 200 fabrikada 118 bin işçiyle üretimi düşürmeye yönelik ‘işi yavaşlatma’ eylemine başlayacaklarını belirten Kavlak, “Grev kararını da çok uzatmayı düşünmüyoruz. Eğer işveren kayıplarımızı giderecek şekilde yeni zam teklifleriyle gelmezse grevi uygulayacağız” dedi.
KİMSE OHAL’E GÜVENMESİN

 

Kavlak, hükümetin son 14 yılda ülkenin güvenliği ve sağlığı gibi nedenlerle 10 büyük grevde erteleme kararı aldığını, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da TOBB’da işverenlere hitaben, “Grev tehdidi olan yere OHAL’den istifade izin vermiyoruz. Bunun için kullanıyoruz OHAL’i” sözleriyle işverenlere cesaret verdiğini söyledi. Kavlak, Türkiye’nin en büyük şirketlerini temsilen pazarlık masasında bulunan Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) OHAL’den cesaret bulup kırmızı çizgiler dayattığını, olası bir grevin erteleneceği düşüncesiyle zam teklifini yükseltmediğini ifade etti. Kavlak, “Bizim OHAL endişemiz yok, greve çıkacağız. Diyelim ki hükümet greve izin vermedi, erteleme kararı aldı. İş Yüksek Hakem Kurulu’na gitti. Kurul da düşük zam verdi. İşverenler sanıyor mu ki o fabrikalar aynı verimlilikle çalışacak? Bir iki fabrikada işi yavaşlatmamız bütün sektörün tıkanmasına yeter. Patronlar sakın OHAL’e güvenmesin. İşçinin hakkını verin, fabrikalarınız huzurlu çalışsın” dedi.

 
YÜZDE 38.28 YÜKSEK DEĞİL

 

 

TÜRK Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak, işçiye, memura enflasyon kadar zam verilirken yüzde 38.28’lik zammı neden istediklerini ise, “5 yılda yüzde 110 zam almamız gerekirken yüzde 66 zam alabildik. Yüzde 44 kaybımız var. Bizde 10 yıllık işçinin eline her şey dahil 2 bin 370 lira geçiyor. En düşük memur maaşı 2 bin 893 lira. Bu maaşı bize de versinler zam istemeyelim” sözleriyle açıkladı.