İhmaller, 4 kişiyi ölüme götürmüş

İhmaller, 4 kişiyi ölüme götürmüş
5 Ağustos 2015 14:41

İzmir- Çanakkale Otoyolu Koyundere Mevkisi’nde yapımı devam eden viyadük inşaatında beton dökülmesi sırasında çelik konstrüksiyon iskelenin yıkılmasıyla 3’ü inşaat işçisi 1’i beton firması çalışanı 4 kişinin hayatlarını kaybetmesinin ardından, ihmaller zinciri ortaya çıktı. Kaliteli olmayıp çalıştıkları sırada düştüğü gerekçesiyle baret kullanmayan, özel inşaat ayakkabıları bulunmadığı için terlikle çalıştığını söyleyen inşaat işçilerinin, faciadan önce de 400 ton beton ve demiri tutan iskelenin krikolarının ayarlı olmadığını, yıkılabileceği uyarısına rağmen beton dökme işlemine geçildiği iddia edildi.

 

Menemen İlçesi’ne bağlı eski beldelerden Koyundere’de, Gazi Mahallesi yakınındaki İzmir -Çanakkale Otoyolu projesinin İzmir – Çandarlı etabı viyadük inşaatında, beton dökülmesi sırasında, dün öğle saatlerinde çelik konstrüksiyon iskele yıkıldı. İskelenin çökmesiyle birlikte, burada viyadük üzerinde bulunan 4 işçi, yaklaşık 150 ton harcın ve demirin altında kaldı. Hafif yaralanan ve fenalık geçiren 7 işçi ise hastanede tedavi edildi.

 

Olay yerine giden İzmir Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi, AKUT ve AFAD ekipleri, çalışma başlattı. Özel kimyasalların bulunduğu betonun donmaması içini büyük çaba gösteren kurtarma ekipleri, işçileri kurtaramadı. Tonlarca ağırlıktaki beton ve demirin altında can veren beton pompası operatörü İbrahim Yurt (43) ile işçiler Mehmet Reşit Işık (40), Hakan Bilmez (22) ve Sefer Aslan’ın (22) cesetleri, yaklaşık 12 saat süren çalışmalar sonrasında çıkartıldı.

 

OTOPSİDEN SONRA MEMLEKETLERİNE GÖNDERİLDİ

 

İzmir Adli Tıp Kurumu’nda, yaşamını yitiren 4 işçiye otopsi yapıldı. Ardından da cenazeler yakınlarına teslim edilmeye başlandı. Ölenlerden İbrahim Yurt’un, Manisa’nın Akhisar İlçesi’ne bağlı Akselendi Köyü’nde, bugün ikindide kılınacak cenaze namazından sonra toprağa verilecek. Diğer işçiler Mehmet Reşit Işık, Hakan Bilmez ve Sefer Aslan ise, memleketleri Van’ın Erciş İlçesi’nde toprağa verilecek.

 

SON SELFİE

 

Olayın ardından hayatını kaybeden işçilerini acı hikayeleri de ortaya çıktı. Bir süre önce çalıştığı hazır beton firmasından ayrılıp, koşulları daha iyi olduğu için yeni firmasında işe başladığı öğrenilen İbrahim Yurt’un, kalp rahatsızlığı bulunduğu belirtildi. Oğlu İsmet Yurt, babasının, kazadan önce, doktor kontrolünden geçtikten sonra işe gittiğini anlattı. İki çocuk babası Yurt’un, otomobil kredisi borcu ödediği içini ekonomik güçlük çektiği öğrenildi. Bu arada, İbrahim Yurt’un, kazadan bir saat önce olay yerinde çektiği selfie’sini sosyal paylaşım sitesine koyduğu ortaya çıktı. Talihsiz adamın, son selfiesini gösteren yakınları büyük üzüntü yaşadı. Sefer Aslan’ın ise, kısa süre önce askerden gelip nişanlandığı ve kurban bayramından sonra da evlenmeyi planladığı öğrenildi.

 

EVLENMEK İÇİN PARA BİRİKTİRİYORDU

 

Cenazeleri almak için bekleyen, ölen işçilerden Hakan Bilmez’in kuzeni Mehmet Bilmez, “Kendisi henüz nişanlı değildi ama evlenmek istiyordu. Para biriktirmek için de geçen şubat ayından beri burada çalışıyordu. Viyadükteki çalışmaların bitmesine kısa süre kala olay meyadan gelmiş. En son iki gün önce beni telefonla aradı, konuşmuştuk” dedi.

 

KRİKO FACİASI MI?

 

Bu arada kaza sırasında viyadük üzerinde bulunan ve diğer bölümde olduğu için de mucize eseri hayatta kalan işçilerden Mehmet Gürkan’ın anlattıkları dikkat çekti. İnşaatta çalıştıkları sırada, başlarından çıkarmamaları gerekli olan baretleri, kalitesiz olmasından dolayı sürekli başlarından düştüğü için şantiye binasında bıraktıklarını anlatan Gürkan, ayrıca inşaat alanında giymeleri gereken özel yapım ayakkabıları da, yine şirketini kendilerine almadığını, bunun yerine terliklerle çalıştıklarını ileri sürdü. Kazanın oluşuyla ilgili bilgi veren Mehmet Gürkan, viyadük altına, yaklaşık 400 ton harç ve demiri tutması için kurdukları iskelenin hatalı olduğunu öne sürdü. Gürkan, “İskelenin üzerinde olan krikolar vardı. Bunlar kalıpları tutuyordu. Bunların normalde 30 santim olması gerekiyordu. Ama 10 santim yapılmıştı. İskelede dengesizlik vardı. Bizler de bunu şantiye şeflerine söyledik, onlar da bize ‘mühendislerden iyi mi bileceksiniz’ dedi ve harcı dökmemizi istedi. Saat 07.00’de çalışmaya başladık. Artık harç dökülmesinin bitimine 5 dakika vardı. İşimiz bitecek ve aşağıya inecektik. O sırada iskele ağırlığa dayanamayınca yıkıldı. Ben diğer tarafta olduğum için hayatta kaldım. Yalan yanlış bilgilerle, arkadaşlarımızın ölümlerinin üzerleri karartılmasın” dedi.

 

Bu arada olayla ilgili, şantiye şefi ile yardımcısının ise gözaltına alındığı öğrenildi.

 

Kaynak: Taylan YILDIRIM/İZMİR, (DHA)