Ifex’ten ODTÜlü öğrenciler için kampanya!

Ifex’ten ODTÜlü öğrenciler için kampanya!
9 Ağustos 2018 15:12

Uluslararası ifade özgürlüğü savunucuları örgütü IFEX ‘Tayyipler Alemi karikatürünü paylaşın, Hicvin suç olmadığını Türkiye’ye anlatın’ çağrısı yaptı.

 

 

Karikatürün basılı olduğu pankartı üniversitenin mezuniyet töreni sırasında taşıyan dört ODTÜ öğrencisinin tutuklandığını ve milletvekillerinin karşılaştığı durumu aktaran IFEX, ifade özgürlüğü savunucularını dayanışma için karikatürü paylaşmaya çağırdı.

 

 

Bianet’in aktardığı habere göre, IFEX, kampanya çağrısında siyasi liderlerin hicvedildiği karikatürlerin dünya çapında toplumsal tepkilerin çok önemli bir şekli olarak görüldüğünü belirtiyor ve ekliyor; “Bununla birlikte Türkiye’de siyasi liderlerin hicvedildiği karikatürler, hükümetin toplumsal eleştiriyi kriminalize etmesinin başka bir yolu.”

 

 

Kampanyaya destek olmak isteyenler “Siyasi lideri hedef alan hiciv ifade özgürlüğüdür. Karikatürü paylaştıkları için tutuklananların yanındayım” yazılı tweeti reteweet edebilir, ya da #WorldofTayyips etiketiyle kendi cümlelerini paylaşabilir.
MAHKEME ‘İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ’ DEMİŞTİ

 

 

Öğrencilere soruşturma açılmasına neden olan pankartta, 2005’te Penguen dergisinde yayımlanmış bir karikatür bulunuyordu. Derginin “Tayyipler Alemi” kapağıyla dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, fil, zürafa, maymun, deve, kurbağa, yılan, inek ve ördek şeklinde resmedilmişti. Erdoğan Penguen’e 40 bin liralık manevi tazminat davası açtı ancak Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesince dava, “ifade özgürlüğü” gerekçesiyle reddedildi.
ÖĞRENCİLER TUTUKLU

 

 

Temmuz ayındaki mezuniyet töreninde pankartı taşıyan dört öğrenci 10 Temmuz’dan beri tutuklu, pankartı bastığı belirtilen bir kişi tutuksuz yargılanıyor. Beş kişi hakkında Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 299. maddesinde yer alan “cumhurbaşkanına hakaret” suçundan 1’er yıldan 4’er yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı.
SİYASİLERE SORUŞTURMA

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ya, Twitter hesabından paylaştığı “Tayyipler Alemi” karikatürü nedeniyle soruşturma açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Tayyipler Alemi” adlı karikatürü sosyal medyada paylaştıkları için 72 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili hakkında suç duyurusu yaptı.