İETT’nin servis ihalesi yılan hikayesine döndü!

İETT’nin servis ihalesi yılan hikayesine döndü!
19 Ocak 2018 11:00

İETT’nin eski genel müdürü Arif Emecen görevden alınmadan önce düzenlenen servis ihalesinde itiraz krizi çıktı. 6 milyon liralık ihale için Kamu İhale Kurulu’na (KİK) yapılan şikayet üzerine “düzeltici işlem” kararı çıktı ama müdürü değişen İETT, ihaleyi tamamen iptal etti. KİK de bunun üzerine İETT’nin iptal kararını iptal etti.

 

 

Özlem Güvemli / Sözcü

 

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın geçtiğimiz kasım ayında görevden aldığı Arif Emecen’in genel müdürlük koltuğunda oturduğu dönemde gerçekleştirilen “2018 Yılı Anadolu Yakası Personel Servisi” ihalesi 31 Ekim 2017 tarihinde düzenlendi ve 9 firma katıldı. 5 istekli aşırı düşük teklif sorgulamasına tabi tutuldu, 4 istekli açıklama sunmadı. 6 milyon 184 bin 271 liralık teklifin sahibi Akkurtlar Turizm Nakliye Şirketi’nin açıklamaları uygun kabul edildi ve firma ihaleyi aldı.

 
KİK “DÜZELTİCİ İŞLEM YAPIN” DEDİ

 

 

İhalede 6 milyon 743 bin 112 lira ile en avantajlı ikinci teklifin sahibi olan Özkardeşler Turizm Gıda Şirketi, Kamu İhale Kurulu’na (KİK) Akkurtlar Turizm Nakliye ve Gıda Şirketi’nin aşırı düşük teklif açıklamasının uygun olmadığı ve yeterlik kriterlerini sağlamadığı iddialarıyla itiraz etti. Kurul, 19 Aralık 2017 tarihli kararı ile Akkurtlar Turizm Nakliye ve Gıda Şirketi’nin açıklama kapsamında esas aldığı farklı marka araçlara ilişkin yakıt tüketimini gösterir nitelikte belge sunmadığı gerekçesiyle teklifinin reddedilmesi gerektiğini belirterek düzeltici işlem belirlenmesine karar verdi. İtiraz süreçleri devam ederken İETT’nin üst yönetimi değişti ve kasım ayında Arif Emecen görevden alındı.

 

 

DÜZELTİCİ İŞLEM YERİNE İPTAL

 

 

Düzeltici işlem yapılması beklenirken İETT, 28 Aralık 2017 tarihinde ihaleyi tamamen iptal etti. İETT’nin aldığı iptal kararında; 6 milyon 184 bin 271 liralık en avantajlı teklif ile ikinci sıradaki 6 milyon 743 bin 112 liralık teklif arasında 558 bin 841 liralık fark olduğu belirtildi. Aradaki farkın kamu yararı ve kaynakların verimli kullanılması ilkesine aykırılık teşkil ettiği ifade edildi.

 
İETT KENDİ RAKAMINI GERÇEKÇİ BULMADI

 

 

İhalede idare tarafından yaklaşık maliyetin 10 milyon 265 bin 766 TL olarak hesaplandığı kaydedilerek 5 teklifin 6 milyon 526 bin 798 TL tutarındaki sınır değerin altında kaldığı ve yaklaşık maliyetin gerçekçi olmadığının anlaşıldığı belirtildi.

 
İPTALE İPTAL

 

 

Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci sırada bulunan Özkardeşler, ihalenin iptal edilmesine de itiraz etti. Şirket, idarenin iptal gerekçesinin mevzuat hükümlerine aykırı olduğunu KİK kararından sonra böyle bir karar alınmasının mümkün olmadığını kendi tekliflerinin ve diğer isteklilerin tekliflerinin yaklaşık maliyetinin altında olduğunu savundu. Kamu İhale Kurulu bu başvuruyu da 11 Ocak 2018 tarihinde karara bağlayarak İETT’nin iptal kararını iptal etti. Kararda, idarece yaklaşık maliyetin gerçekçi olmadığına ilişkin net bir gerekçe ortaya konamadığı belirtildi.

 
4 TEKLİF DAHA VARDI

 

 

İlk kurul kararı sonrasında ihalede 4 adet geçerli teklifin bulunduğu, yaklaşık maliyete göre tekliflerin değerlendirilmesi gerekirken Akkurtlar ile Özkardeşler’in teklifi arasında bir değerlendirme yapılarak ihalenin iptali işleminin yerinde olmadığı vurgulandı.

 
TAKDİR YETKİSİ SINIRSIZ DEĞİL

 

 

Mevzuata göre idarenin ihaleyi iptal etme noktasında takdir yetkisinin bulunduğu, ancak takdir yetkisinin mutlak ve sınırsız olmadığı belirtilerek “İdarenin ihalenin iptaline ilişkin gerekçe olarak yer verdiği hususların iptale dayanak oluşturmadığı anlaşıldığından, ihalenin iptal edilme işleminin yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır. Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere idarenin ihalenin iptali kararının iptaline oy birliği ile karar verildi” denildi.

 

http://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/iettnin-servis-ihalesi-yilan-hikayesine-dondu-2180716/