İdris Bal’dan bomba tezkere sözleri

İdris Bal’dan bomba tezkere sözleri
2 Ekim 2014 17:28

AKP’den istifa eden İdris Bal, tezkere konusunda olay yaratacak bir açıklama yaptı.

 

 

AKP’den istifa eden Kütahya Milletvekili İdris Bal, tezkerede içeride göstermelik tüm terör örgütlerine gibi algılansa da ama fiiliyatta, uygulamada IŞİD’e karşı olacağını söyledi.

 

 

IŞİD’in karşısında olan başta PKK olmak üzere ve Suriye’deki uzantısı PYD yapısı olmak üzere bu güçlerin daha güçleneceğini ve devletleşme yolunda daha hızlı hareket edeceklerini belirten Bal, “Onun için böyle bir yolu açacak tezkereye oy da vermeyi düşünmüyorum, hayır da demeyi düşünmüyorum; katılmayacağım toplantıya” dedi.

 

 

BEDELİNİ HERKES ÖDER

 

 

Meclis’te basın toplantısı düzenleyen Bal, Eskişehir’de görevli Sulh Ceza Hâkimi Kemal Karanfil, 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarından sonra kurulan Sulh Ceza Hâkimlikleri’nin kaldırılması için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurduğunu hatırlattı. Karanfil’i medeni cesaretinden, hak perestliğinden dolayı tebrik eden Bal, tuzun kokutulması halinde bunun bedelini herkesin ödeyeceğini ifade etti. Elektrik zammının yarısının kaçaklar için olduğunu dile getiren Bal, iktidarın bölgede hakimiyet kuramadığını öne sürdü.

 

 

SALONUN CAYIR CAYIR YANARKEN…

 

 

Terör örgütünün silahlı mücadele ile elde edemediklerini çözüm süreciyle elde ettiklerini dile getiren Bal, tezkereyle ilgili ise tüm terör örgütleri ile mücadele şartıyla Türkiye’nin bölgede etkin olması gerektiğini vurguladı. Bal, “Senin bahçende yangın varken, salonun cayır cayır yanarken, kendini yatak odana kilitleyip horul horul uyuyamazsın, ifadelerini kullandı. Milletin de devletin de komşu ülkelerde yaşananlara karşı duyarlı olması gerektiğini belirten Bal, “Tezkerenin lazım olduğunu düşünüyorum. Ama nasıl düşünüyorum? 1 Mart tezkeresinde yapıldığı gibi saflık yapılmamalı.

 

 

PKK’NIN ÖNÜ AÇILIR MI?

 

 

Uluslararası camia gelip terör örgütü kabul edilen bir grubu yok ederken diğerlerinin önünü açıyorsa, güçlendiriyorsa, bu terörle mücadele değildir. Biz de Türkiye olarak menfaatlerimizi korumak, ilkesel davranmak zorundayız. Eğer bu tezkere geçer ve operasyon IŞİD’e yönelik yapılır, PKK’nın önü açılırsa çok büyük bir vebale girilir. Tezkerede ‘terör örgütlerine karşı’ diye yazılıyor. Sizin buraya yazmanız önemli değil, koalisyon güçleri kime yönelik operasyon yapacak?” diye konuştu.

 

 

PYD DEVLETLEŞME YOLUNA GİDECEK

 

 

Tezkerede yazan ‘tüm terör örgütleriyle’ demekle bunun olmayacağını belirten Bal, bunun görüşmelerle sağlanacağını söyledi. Tezkereye evet mi hayır mı diyeceğine ilişkin bir soruya Bal, şöyle yanıt verdi:

 

 

“Gelinen noktada iktidarın başta ABD olmak üzere onlarla gerekli tartışmaların yapıldığı, gerekli görüşmelerin yapıldığı ve operasyonların da tüm örgütlere yönelik yapılacağına dair bir bilgi edinmedim. İçerde göstermelik tüm terör örgütlerine gibi algılansa da tezkere böyle çıksa da ama fiiliyatta, uygulamada IŞİD’e karşı olacak ve IŞİD’in karşısında olan başta PKK olmak üzere ve Suriye’deki uzantısı PYD yapısı olmak üzere bu güçler daha güçlenecek devletleşme yolunda daha hızlı hareket edecekler. Bir adım sonrası, Suriye, Irak krizi bittikten sonra bu yapılar Türkiye’nin karşısına geçecek aynen HDP vekillerimizin söylediği gibi Türkiye ile pazarlık etmeye başlayacaklar.

 

 

TEZKERENİN KARŞISINDA DEĞİLİM AMA…

 

 

Ya şunu şunu yaparsın, özgürlük dersin, özerklik dersin; ya da kısmi bir bağımsızlık verirsin ya da silah kullanırız diyecekler. Dolayısıyla ben o anlamda metin olarak karşısında değilim bu tezkerenin. Ama uygulama olarak ne olacağını bildiğim için burada acziyetini görüyorum hükümetin, başarısızlığını görüyorum. Hatalarından, zaaflarından dolayı, net duramadığı, uluslararası camiaya karşı net, dik bir duruş sergileyemediğini görüyorum. Çünkü zaaflarının da işte kara para, IŞİD meseleleriyle alakalı bazı olaylardan belgelerden, bilgilerden dolayı dik duramamasından dolayı bu pazarlığı yapamadı diye düşünüyorum. Onun için böyle bir yolu açacak tezkereye oy da vermeyi düşünmüyorum, hayır da demeyi düşünmüyorum; katılmayacam toplantıya.

 

 

Ama olacakları ben tahmin ediyorum. Umarım ben yanılıyorumdum. Burada IŞİD ortadan kaldırılırken, öbür taraftan örgüt PKK ve PYD yapılanması başta olmak üzere Birleşik Kürdistan’ın önü açılma bağlamında önemli bir kazanım elde edeceklerini düşünüyorum.”

 

 

Bazılarının hala 1 Mart tezkeresini eleştirdiğini hatırlatan Bal, bunlara insaf, izan dediğini kaydetti. 1 Mart tezkeresinde yapılan hatalar gibi hataların bunda da yapılacağını savundu.