İDO ağır töhmet altında: Beş genci ölüme mi terk ettiler?

İDO ağır töhmet altında: Beş genci ölüme mi terk ettiler?
21 Ağustos 2014 17:55

Avşa’dan Yenikapı’ya giden İDO feribotunun Kumburgaz’da kaybolan 5 genci denizde görüp müdahale etmediği iddiası tartışılırken Sahil Güvenlik açıklama yaptı. Açıklamada, “İDO, SOLAS 74 kurallarına uymadı” denildi.

 

Kumburgaz’da kaybolan 5 gençle ilgili İDO’nun yaptığı açıklamanın yankıları sürüyor. İDO yetkilileri gençlerin Marmara denizinde görüldüğü iddiası üzerine Sahil Güvenlik’e haber verildiğini açıkladı.

 

Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı yetkililerinin yaptığı açıklama ise İDO’nun gençlerle ilgili ihmali iddiasını güçlendiriyor. Hürriyet’ten Fırat Alkaç’ın haberine göre, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı yetkilileri İDO’nun SOLAS 74 kurallarını çiğnediğini belirtti.

 

“İDO KURALLARA UYMADI”

 

Sahil Güvenlik Komutanlığı yetkilileri İDO yetkililerinin çocukları gördüğü an SOLAS 74 (Denizde Can Güvenliği Uluslararası Sözleşmesi 1974) kurallarına göre müdahale etmesi gerektiğini belirtti. Komutanlık yetkilileri şu açıklamayı yaptı: “SOLAS kurallarına göre İDO personeli çocukları gördüğü an müdahale etmek zorundadır. Çıkan haberlere göre, deniz üzerinde yardım bekleyen çocuklar görülmüş ve Sahil Güvenlik birimlerine haber verilmiş. İDO feribotları acil müdahale yapmaya müsaittir. Çocukları bırakıp gitmek yerine müdahale etmeliydi. Yapılan ihbarla ilgili araştırmalarımız da devam ediyor.”

 

SOLAS 74 NEDİR?

 

Uluslararası Denizcilik örgütü (IMO) tarafından hazırlanan bu sözleşme “1974 Denizde Can Güvenliği Uluslararası Sözleşmesi ya da kısaca “SOLAS 74” olarak bilinir. Deniz ticaret filosunu ilgilendiren bu sözleşme ile Taraf Devletler denizdeki gemilerin ve malların ve gemideki insanların canlarının güvenliğinin artırılması için yapılan bu Sözleşmeyi ve Eklerini uygulamakla yükümlüdürler. Denizde emniyetli seyir, eğitimli denizci ve çevre kirliliğinin önlenebilmesi için denizcilik kurallarının duyurulması ve uygulanabilmesi Uluslararası Denizcilik Teşkilatı (IMO) nun çalışmalarıyla gerçekleşmekte ve tüm uluslara yol göstermektedir.

 

“HİÇBİR YASAL DÜZENLEME YOK”

 

Kumburgaz’da deniz bisikleti kiraladıktan sonra bir daha haber alınmayan 5 kişiyi arama çalışmaları sürerken, Büyükçekmece Belediyesi ilçe sahillerindeki deniz bisikletlerine el koymuştu.

 

Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, sahillerde kiralanan deniz bisikletleri ve benzeri araçlarla ilgili hukuki bir belirsizlik ve yetki karmaşası olduğunu belirtti. Akgün yasal bir düzenleme yapılıncaya kadar inisiyatif kullanarak Büyükçekmece’de deniz bisikletlerine el koyduklarını söyledi.

 

 

Kaynak: Cumhuriyet