İdeal Bir Giyinme Odası Nasıl Olmalı?

İdeal Bir Giyinme Odası Nasıl Olmalı?
6 Eylül 2018 14:44

Giyinme odası tüm kıyafetlerinizi toparlayan, hepsini niteliğine uygun olarak depolama alanı sunan ve hatta evinizdeki fazlalıkları toplayacak kadar kullanışlı olmalıdır. Artan ihtiyaçlara cevap vermek için odanızı yeniliklere açık olarak dekora etmelisiniz. Peki böyle bir giyinme odası dekore edilirken nelere dikkat edilmeli? İdeal bir giyinme odası nasıl olmalıdır?

 

 

Her Ürüne Özel Alan

Giyim denilince akla ilk gelen kıyafetler olsa da ayakkabılar, çantalar, takılar, gözlükler, aksesuarlar derken pek çok eşya vardır. Giyinme odanızı dekore ederken mutlaka bu ihtiyaçları göz önüne almalısınız. Büyük ama kullanışsız dolaplar yerine küçük raflar, çekmeceler, dolap içi askılar gibi pek çok ayrıntıya yer vermelisiniz.

Mesela çantalarınız için bir dolap ayırıp içine askılar koyabilir ya da çanta boyutlarına uygun olacak şekilde raflar yaptırabilirsiniz. Aynı şekilde ayakkabılarınızın ezilmemesi için raflar ideal olacaktır. Takılar içinse çok daha küçük dolaplar ayırmalısınız. İç çamaşırı gibi mahrem eşyalar için dolap içi çekmeceler kullanabilirsiniz.

Tüm bu ayrıntıları odanızı yaptırmadan önce planlamalı ve buna özel dolaplar yaptırmalısınız. Böylece sonradan yerleşmek çok daha kolay olacaktır. Neyi nereye koysam derdinden sizi kurtaracak bir tasarım düzeninizi sağlayacaktır.

Aydınlatma Seçimi

Giyinme odasında aydınlatma oldukça önemlidir. Dört duvarı dolaplarla kaplı bir alan oldukça karanlık ve kasvetli olabilir. Bir de geniş ve derin dolapların içinin ne kadar karanlık olacağını unutmayın. Renkleri doğru ayırt etmek, elbiselerdeki kusurları görmek için aydınlatma çok önemlidir. Dolaplarınızın içine kapağı açtığınız zaman yanan küçük led lambalar yerleştirebilirsiniz. Odanın ortasında tek bir aydınlatma gölgelere sebep olacağından odanın pek çok yerinde küçük aydınlatmalar yaptırmalısınız.

Giyinme odalarında makyaj için de kendinize küçük bir alan ayırmak isteyebilirsiniz. Bu alanda iyi bir görüş çok önemlidir. Kusursuz bir şekilde makyaj yapmak için makyaj aynanızın etrafında iyi bir aydınlatma tercih edebilirsiniz.

Aynalar Olmazsa Olmaz

Giyinme odası için ayna seçimi çok önemlidir. Giydiklerinizin üzerinizde nasıl durduğunu görmek için en iyi tercih boy aynasıdır. Baştan ayağa kendinizi inceleyebilir ve kararınızı verebilirsiniz. Eğer odanızda dolap olmayan boş bir duvar varsa duvarı ayna ile kaplamak avantajlı olacaktır. Büyük ve geniş bir ayna herkes için oldukça kullanışlıdır.

Eğer yeterince büyük bir giyinme odası sahip değilseniz ayna için duvar ayırmaya gerek yoktur. Dolaplarınızın kapağını ayna olarak değerlendirebilirsiniz. Mümkünse tek ve büyük bir aynaya yer vermeye çalışın. Eğer zor olacaksa birkaç kapağı kaplayan aynalar tercih edebilirsiniz.

Boy aynasının yanı sıra küçük aynalar da giyinme odasında çok kullanışlı olacaktır. Mesela makyaj masanızda nesneleri büyük gösteren bir aynaya mutlaka yer vermelisiniz. Böylece makyajınızı daha yakından yapma fırsatı yakalayabilirsiniz.

Aynalar sadece ihtiyaç için değil, dekoratif amaçlı olarak da kullanılabilir. Çünkü aynalar aynı zamanda odanızı büyük gösterir. Ayna kullanarak giyinme odasına derinlik katabilirsiniz. Çeşitli şekil ve büyüklüklerdeki aynalarla oldukça şık bir görünüm yakalayabilirsiniz.

Dolap Seçimi

Giyinme odasının demirbaşları dolaplardır. Onca eşyayı en düzenli ve kusursuz şekilde stoklamak için çok ve kullanışlı dolaplara ihtiyacınız var. Giyinme odalarında genellikle açık raf sistemlerinin tercih edildiğini görürsünüz. Tüm kıyafetlerinizin elinizin altında, gözünüzün önünde olmasını sağlaması ile oldukça avantajlıdır. Modern bir görünüm sunar ve odayı olduğundan büyük gösterir. Ancak ray dolap seçimi tamamen zevk ve kullanım amacınıza göre olmalıdır.

Kapalı raf sistemlerinin bazı dezavantajları da vardır. Açık olan raflar ve dolayısıyla kıyafetler tozlanabilirler. Ayrıca giyinme odanızın her zaman ilk günkü gibi düzenli kalmayacağını unutmayın. Zamanla dağılan ve düzenlemeye fırsat bulamadığınız raflar sinirinizi bozabilir. Eğer giyinme odanızı sürekli temizleme ve düzenleme için zamanınız yoksa ya da bu konuda size yardımcı olacak kimse yoksa açık raflar sizi zorlayabilir.

Kapalı dolaplar genellikle çok daha kullanışlıdır. Çünkü bu şekilde yerden tavana kadar dolap yaptırabilir ve çokça alana sahip olabilirsiniz. Dolaplar kapalı olduğu için tozlanma gibi sorunlar yaşamazsınız. Kullanmadığınız eşyaları dolapların içine üst üste bile koysanız görünmediği için sorun oluşturmaz.

Kapalı raf sistemlerinde tüm kıyafetler gözünüzün önünde olmadığı için unuttuğunuz şeyler olabilir. Tek dezavantajı kıyafet seçimi yaparken tüm elbiseleri göz önünde görmek yerine aklınızdan geçirmek zorunda kalmanızdır.

Geniş Bir Alan

Günümüzde her ortama ayrı kıyafet seçimi yapıyoruz. Sadece yazlık kışlık kıyafet ayrımı eskide kaldı. Şimdi iş için resmi kıyafetler, gündelik için casual kıyafetler, spor için sportif kıyafetler, özel günler için gece kıyafetleri gibi daha pek çok seçenek bulunuyor. bu kıyafetlerin bazılarını her gün giyerken bazılarını ise ayda yılda bir giyiyoruz. Ancak maalesef ki hepsi de giyinme odamızda yer edinmek zorunda. Bu yüzden ne kadar geniş bir giyinme odasına sahipseniz o kadar avantajlıdır.

Giyinme odanız genişse hem kullanım alanınız geniş olur, hem de giyinmek için oldukça fazla yer kalır. Tüm bu kıyafetler türlerini ayrı ayrı depoladığınız düşünülürse çeşitli büyüklüklerde dolaplar yaptıracak alanınız da kalır.

Eğer giyinme odanız elveriyorsa çamaşır kurutma ya da ütü gibi işler için de ufak bir köşe ayırabilirsiniz. Böylece diğer odaları ya da banyoyu işgal etmeden çamaşırlarla ilgili tüm işleri aynı yerde halledebilirsiniz.

Ayakkabı Rafları

Giyinme odalarında baştan ayağa giyinerek çıkmanız mümkündür. Ancak maalesef ayakkabılar diğer kıyafetler kadar kolay saklanamazlar. Asla üst üste gelmemeli ve hepsine bireysel muamele etmelisiniz. Bu yüzden ayakkabılar için ayrı raflar yaptırmak gerekir. Hatta mümkünse ayakkabı raflarınızı açık raf olarak tasarlamalısınız. Çünkü ayakkabı dolabının koku yapma ihtimali olabilir. Açık raflar hem ayakkabılarınızın şık görünmesini sağlar hem de hava alan ayakkabılar daha sağlıklı olacaktır.

Ayakkabı raflarınız ile çanta dolabınızı birbirine yakın olarak konumlandırabilirsiniz. Böylece seçim yapmak çok daha kolay olacaktır.

Koltuk ya da Puf

Giyinme odası denilince akla ilk gelen dolaplar ve daha çok eşyadır. Ancak bu kadar kalabalığın içinde size soluklanacak ufak da olsa bir yer gereklidir. Aynı zamanda ayakkabılarınızı giyerken de oturmak çok daha kolay ve güvenlidir. Giyinme odasının ortasına bit puf koyabilirsiniz. Dilerseniz kullanılmayan bir köşeye ya da cam önü gibi bir yere berjer koyabilirsiniz.

Giyinme odası önerisi sunarken koltuklar genelde gözden kaçar çünkü kıyafetlere yoğunlaşılır. Ancak koltuk pek çok bakımdan kullanışlıdır. Ütü yaparken ya da makyaj yaparken de bu koltukları kullanabilirsiniz. Ayrıca giyinme odanızda oldukça şık bir dekorasyon eşyası olacaktır.

Tüm bu ayrıntıları odanızın büyüklüğüne uygun olarak kendiniz şekillendirebilirsiniz. Böylece hem en şık hem de en kullanışlı giyinme odasına sahip olabilirsiniz. giyinme odasına sahip olarak dışarı çıkarken hazırlanma süreniz de oldukça kısalacaktır.