İbrahim peygamberin yaşadığı kent bulundu

İbrahim peygamberin yaşadığı kent bulundu
13 Ağustos 2013 15:04

Kilis’te kazı çalışmaları devam eden Oylum Höyük’te, İbrahim Peygamber’in yaşadığı iddia edilen kayıp kent ile Büyük İskender’e ait olduğu öne sürülen define bulundu.

 

Kazı ekibinin başkanı Doç. Dr. Atilla Engin, “Kayıp kent, Demir Çağı’na ait papirüs bir belgeye göre İbrahim Peygamber’in yaşadığı kenttir. Bölge ve ülke turizmine büyük katkı sunacaktır. Büyük İskender’e ait bir definede de 134 adet gümüş sikke bulunmuştur” dedi.

Merkeze bağlı Oylum Köyü’nde, 1988 yılından beri süren Oylum Höyük kazı çalışmaları devam ediyor. Dünyanın en eski cam atölyesinin bulunduğu kazı çalışmalarında, İbrahim Peygamber’in yaşadığı iddia edilen kent ile Makedonya Kralı Büyük İskender’e ait olduğu öne sürülen define bulundu. Çalışmalarla ilgili bilgi veren kazı ekibi başkanı Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Engin, Oylum Höyük kazılarında insanlık tarihine ait 9 bin yıllık kalıntıların bulunduğu söyledi.

oylum

Doç. Dr. Engin, “Höyük, insanlık tarihine ait 9 bin yıllık yerleşim sürekliliğine sahiptir. Tunç çağlarında bir şehir yerleşmesidir ve önemli bir krallık merkezi olduğu düşünülmektedir. Son iki kazı sezonunda ele geçirilen Hitit kralına ait mühür ve mühür baskıları ile çivi yazısı belgelerde de Oylum Höyük’ün bu önemine işaret eder. Orta Tunç Çağı ve Genç Tunç Çağı’na ait saray kalıntılarının henüz çok küçük bir kısmı açığa çıkarılmıştır. Bu saraylarda bulunması bölge tarihine ve arkeolojisine büyük katkı sağlayacaktır. Çalışmalarımıza göre farklı zamanlarda Mitanni, Yamhad, Hitit, Mısır hakimiyetinde bulunan antik Ulisum/Ullis/İllis olduğu ile ilgili çok güçlü kanıtlar bulunmuştur. Özellikle Yahudi dünyasının Doğu Akdeniz’de aradığı bu kayıp kent Demir Çağı’na ait papirüs bir belgeye göre İbrahim Peygamber’in yaşadığı kenttir. Bu sansasyonel yönüyle dikkat çekecek, bölge ve ülke turizmine büyük katkı sunacaktır” diye konuştu.

Doç. Dr. Atilla Engin, çalışmalarda, Büyük İskender’e ait bir definede 134 gümüş sikke bulunduğunu da kaydetti. Kazılarda dünyanın en eski cam atölyesinin de bulunduğunu belirten Doç. Dr. Engin, “Kalkolitik Çağ, Erken Tunç Çağı, Orta Tunç Çağı, Genç Tunç Çağı ve Demir Çağı’nın en önemli temsilcilerindin biridir. Kazılardan ele geçirilen eserlerle Kilis Müzesi kurulmuştur. Özellikle Tunç çağlarına ait pişmiş toprak, heykeltıraşlık eserler, fayans, firit, fildişi, gümüş, bronz ve altın eserler dikkat çekicidir” dedi.