İbadetlerimizde irade – gaye

İbadetlerimizde irade – gaye
23 Temmuz 2013 08:22

Ey Büyük Türk Milleti! Yazımız, ibadetlerimizde irade-gaye hakkında olacaktır:

Numan ALADAĞ H&H YORUM

Hadis-i şerifler:

“İlaç yerine iradenizi kuvvetlendirin”

“Yazıklar olsun ümmetime kötü alimlerden”

” Bir an düşünmek, yetmiş yıl ibadet etmekten hayırlıdır”

“Müslümanlık apaçıktır. İmansa yürektendir”
 
İbadetlerimizin kabul olabilmesi için, ilk önce irademizi kuvvetlendirmeliyiz. İbadette, samimiyet ve sadakat esas olmalıdır.

Türk tarihi incelendiğinde görülür ki, Yüce Türk İslam alemi, hangi devirde yaşarlarsa yaşasınlar, daima kendi güçlerinin üstünde gördükleri bir varlığa iman etmişler ve ona kulluk için ibadette bulunmuşlardır. Ayrıca biliyoruz ki, insanda hem ALLAH’a iman, hem de yaradana karşı, sevgi, saygı, korku, ümit, dua ve ibadet duyguları doğuştandır. Bunun içindir ki, İslam dininde insanın dünya ve ahiret mutluluğu için, inanç, ibadet ve ahlak kuralları çok önemli bir yer tutar. Çünkü yaradılışımızın gayesi de yaratana samimiyetle ibadettir. ALLAH Kur’an-ı Kerim’de ”Ben cinleri de, insanları da, ancak Bana kulluk etsinler diye yarattım” buyurmaktadır.
 
Ey Yüce Türk İslam alemi!

Dinimiz sadece vicdanlara gizlenen inançlar sistemi olmayıp, her yönü ve anlamı ile yaşanması gereken bir yaşam dinidir. İslamın ana prensibi iman, imanın görüntüsü ve koruyucusu samimiyet ve sadakatla yapılan ibadetlerdir. Bu ibadetlerin gayesi, ahlakı güzelleştirmek, insanı olgunlaştırmak, toplum düzenini sağlamak, inanan insana dünya ve ahiret mutluluğu vermektir.
 
İbadet; ALLAH’ı en büyük bilmenin, sevginin, saygının, vicdan muhasebesi yaparak kötü düşüncelerden arınarak ruhi olgunluğun en yüksek noktasına çıkmaktır. İslam dininde ibadetlerin gayesi; kalplere ALLAH sevgisini yerleştirmek, her an ALLAH’I anmak, ALLAH’I hatırlamaktır. Böylece nefsin, insanları haram olan faaliyetlere itecek isteklerini engellemek, karşılıklı şefkat ve merhamet duygularını geliştirmek, sevgi ve saygı hislerini kuvvetlendirmek ve bütün haram düşüncelerden arınmaktır.
 
İbadet, sadece ALLAH rızası ve onun emri olduğu için yapılmalıdır. Bu düşünce ile yapılan ibadetlerin de insanın her türlü düşünce ve davranışlarına olumlu yönden etkili olması gerekir.

ALLAH’a karşı kulluk görevimiz olan ibadetlerimizin genel olarak gayesini özetleyecek olursak, diyebiliriz ki, ibadetlerin gayesi; insanın güzel ahlak ile bezenmesidir.  Yani; faziletli ve üstün meziyetli olması, her türlü kötü duygu ve düşüncelerden arınması, haya ile süslenmesi, doğruluğa sarılması, yalan ve dolandan uzaklaşması, cimrilikten, hırs, kin ve nefret duygularından kurtulması, böylece ALLAH’ın rızasını kazanması dünya ve ahiret mutluluğuna kavuşmasıdır.
 
Ey Yüce Türk İslam alemi!

Bu mübarek Ramazan ayında, günah çemberimizi daraltıp, sevap çemberimizi genişletmek için yeterince yararlanabildik mi diye oturup, vicdan muhasebesi yaptık mı? Dünya işlerine önem verdiğimiz kadar, Ahiret için de aynı önemi gösterebiliyormuyuz?
 
Doğa’nın en büyük düşünürü: Farabi 870-950 diyor ki… ”Faziletlerin en büyüğü bilimdir. Her insanın amacı mutluluktur. İnsan çalışmalarını bu amaca, mutluluğu bir güç saydığı için yöneltir. İlkin doğruyu bilmek gerekir. Doğru bilinirse, yanlış ta bilinir. Ama ilkin yanlış bilinirse, gerçeğe ulaşılamaz.” Yaptığımız ibadetler samimi olmadıkça, riyakarlık yapmış oluruz. Onun için; samimiyet ve sadakatlı olmalıyız ki, dualarımız kabul olsun.
 
Tıbbi bitkiler araştırmacısı, Numan Aladağ’dan, sağlıklı ve başarılı olmak için; öneriler:

1- Almaya karar verdiğiniz kadar, vermeye de hazır olmalısınız.
2- Nefretle değil, sevgi, sadakat ve samimiyetlerinizle yaşayın.
3- Bencil ve güncel olmayın,
4- Kuvvetli bir kişiliği olan bütün bir insan olmalısınız.
5- Boş zamanlarınızı okuyup ve yeni şeyler öğrenmeye gayret ve çaba gösterin.
6- Kendinizi yüceltmek için, cüzdan muhasebesine değil, vicdan muhasebesine yönelin.
7- Mide ülseri hastalığına yakalanmak istemiyorsanız, bol süt içmeyi alışkanlık haline getirin. Süt içmeyi adet haline getirenlerde ülsere pek fazla rastlanmaz.
8- Gelecekte sağlıklı ve huzurlu olmak için, %100 yerli sermayeli ürünleri tercih edin.
9- Canınız sıkıldığında, hemen akraba ve dostlarınızı arayın.
10- Stresli olduğunuz zaman, ya yürüyüşe çıkın ya da mevsim meyvelerinden tüketin.
11- Aldığınız kaloriyi, merdiven çıkarak eritin.
 
Cenab-ı Hak, Vatan Şehitlerini, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu M. K. ATATÜRK’ü  ve nesli tükenmiş Müslümanları rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hastalara şifa-i şerifler dileriz.
 
ÖZDEYİŞLER:

Başarılı insanları takdir etmek, güzel eserlere hayranlık duymak duygusundan yoksun olmak, kendini beğenmişliğin ve basit zekanın delilidir. (H. D. Balzac)

Bedenimiz Harran ovasının bahçesidir, bizim irademiz de onun bahçıvanıdır. (Numan Aladağ)

Para dağıtıp, Hacca ve Umreye gitmekle haram faaliyetler helal’ a dönüştürülemez. (Numan Aladağ)

Para, yaptığımız ibadet ve duaları geri çevirmesin. (Numan Aladağ)

İradesi kuvvetli olan, cüzdan muhasebesi yapmaz. (Numan Aladağ)

Yaşam, cüzdanları doldurmaya yettiği halde, başımızı doldurmaya asla yetmez.

Samimiyetsizlikten kaynaklanan boşlukların en sonsuzu tabiata değil, hafızamızda saklıdır. (Numan Aladağ)

Bencil ve anlık düşünmeyen adam, kendi kalbinin misafiri, başka gönüllerin ev sahibidir. (Numan Aladağ)


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun