Hüsamettin Cindoruk: AKP Meclis çoğunluğunu kaybederse Cumhurbaşkanı topal ördek olur

Hüsamettin Cindoruk: AKP Meclis çoğunluğunu kaybederse Cumhurbaşkanı topal ördek olur
26 Mayıs 2018 08:28

62 yıldır siyasetin içinde olan 85 yaşındaki Hüsamettin Cindoruk SÖZCÜ’ye konuştu. Cindoruk, 24 Haziran’daki milletvekili seçiminin önemine dikkat çekti. Başlıktaki gibi dedi ve uyardı: Bu seçimin sonucu rejim değişikliği yapacak. 600 üyeli Meclis’te çok kimlikli bir yapı ortaya çıkabilir…

 

 

Röportaj: Yüksel ŞENGÜL

Bugün 85 yaşında olan hukukçu, siyasetçi, Basın Konseyi Yüksek Kurulu üyesi Hüsamettin Cindoruk, Yassıada duruşmalarında Adnan Menderes’i savunan üç avukattan en genç olanıydı. 65 yıldır siyasetin içinde bulunan Cindoruk’la erken seçimi konuştuk.

 

 

OLAĞAN BİR SEÇİM DEĞİL

– Sayın Cindoruk, 24 Haziran için öngörünüz nedir?

Türkiye şu anda bu seçimleri olağan seçim gibi algılıyor, bence yanlış yapıyor. Bu seçimlerin sonuçları, ülkede bir rejim değişikliği yapacağı için çok önemlidir. Herkes cumhurbaşkanlığı seçimini ön plana çıkardı. Oysa önemli olan tekrar parlamenter rejime dönülebilmesidir. Dolayısıyla milletvekili seçimlerine önem vermek gerekir. İktidar partisinin hedefinin parlamento seçimleri olduğunu görüyorum.

 

 

– Cumhurbaşkanı kendinden emin gibi görünüyor…

Cumhurbaşkanı kendi seçimini garanti görüyor ya da görür gibi yapıyor. Halktan partisine oy vermesini istiyor. Onun da içi rahat değil. Şayet AKP Meclis çoğunluğunu kaybederse Cumhurbaşkanı topal ördek olur! 600 üyeli parlamentoda çok eğilimli, çok kimlikli ve kişilikli bir Meclis ortaya çıkabilir. Cumhuriyeti kuran ana muhalefet partisi, siyasi akımın temsilcisi olarak daha kapsayıcı olmalıdır.

 

 

– Cumhurbaşkanı “Dava partisiyiz, davamız var” diyor…

(Gülüyor). AKP’nin davası, 1973’ten önce rahmetli Necmettin Erbakan’ın ortaya attığı Milli Görüş davasıdır, siyasi İslamcılıktır. Erbakan’la başlayıp Erdoğan’la devam eden davanın özü, Türkiye Cumhuriyeti’ni İslam devleti yapmaktır.

 

 

O SÖYLEM ARTIK ESKİDİ

– 16 yıldır iktidardalar, başarılı olabildiler mi?

 

Bir ütopya onlarınki. Onların 16 yıllık iktidarını tahlil ettiğiniz zaman sonunda yine cumhuriyetin kazandığını görürsünüz. Son dönemde biçimsel değişimler yapılsa da özü aynıdır, sağlamdır. Pek çok AKP’li bile cumhuriyetin laik yapısına sadıktır. Bu nedenle ‘Kutsal dava’ söylemi eskimiştir, artık etkisizdir. AKP yeni bir söylem bulmalıdır.

 
Topal ördek nedir?

‘Topal Ördek’ (Lame Duck), partisi Kongre’de çoğunluğu yitiren ABD başkanı için kullanılan bir tanım. Kongre desteği olmayan başkan, birçok düzenlemeyi yapamıyor.

Cumhuriyeti yıkmak asla mümkün değildir

 

 

– Dindar nesil yetiştireceklerdi…

(Gülüyor) Yetiştirebildiler mi, hayır. Gençler ‘Tayyip Erdoğan’ diye değil ‘Mustafa Kemal’ diye bağırıyor.

 

 

– O zaman onların dikişi tutmadı…

Tutmaz… Çünkü onlar cumhuriyetin halk hareketi olduğunu fark etmediler. Atatürk vefat ettiğinde Türkiye Cumhuriyeti kendini eksiksiz şekilde tamamlamıştı. Bu yüzden cumhuriyeti yıkmak asla mümkün değildir.

 

 

– Size göre sonunda kim kazanacak?

Laik cumhuriyet elbette yine kazanacaktır.

 

 

– Çıkış yolunu konuşsak…

Atatürk gibi düşünmek çıkış yolunu bulmak için yeterlidir. Çünkü o mucize gibidir, muhteşemdir. Bugünleri görmüş, çıkış yollarını da göstermiştir. Atatürk’ü iyi anlarsak hiç problem kalmayacak. Atatürk en büyük siyasi liderdir, biz de onun seçmenleriyiz.

Siyasette hesap vermekten korkandan korkarım

 

 

– Medya üzerindeki baskı konusu var…

1980 döneminde basının üzerinde büyük baskı vardı. Ancak bu normaldi, çünkü bu baskıyı yapan ihtilalin başındaki adamdı (Kenan Evren). Günümüz Türkiye’sindeki baskı elbette çok rahatsız edicidir. OHAL’in olduğu ülkede seçime gitmek ise zaten hiç doğru değildir. Bir devlet bankasının, kalkıp bir medya grubunu satın alan şirkete astronomik krediler vermesi, bana göre siyasi baskının çok ötesindedir. Günün birinde bunun hesabı sorulur. Çünkü o verilen krediyle Türkiye’de basın özgürlüğüne gem vurulmuştur. Türkiye’de en uzun süre iktidarda kalan parti AKP’dir. Bugüne kadar yapamadıklarını bundan sonra da yapamayacaktır. Ben siyasette hesap vermekten korkandan korkarım. Telaşlıdır, heyecanlıdır, korkmaktadır. Bu ruh haliyle dileriz yanlış şeyler yapmaz.

 

https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/akp-meclis-cogunlugunu-kaybederse-cumhurbaskani-topal-ordek-olur-2430205/