Hukukçular: Türkiye adım adım evrensel hukuktan uzaklaşıyor

Hukukçular: Türkiye adım adım evrensel hukuktan uzaklaşıyor
22 Temmuz 2014 22:35

Evrensel Hukuk Forumu’nun düzenlediği ve hukukçuların oy birliği ile ortaya çıkan sonuç bildirgesinde, Türkiye’nin adım adım evrensel hukuktan uzaklaştığına dikkat çekildi.

 

Bildirgede kişisel ve politik kaygılarla, yasal düzenlemeler yapılmasının yargıya olan güveni sarstığı ve hukuki istikrarı bozduğu vurgulandı.

 

Evrensel Hukuk Forumu tarafından Taksim’de bir otelde düzenlenen ‘Türkiye Evrensel Hukukun Neresinde’ başlıklı panelin sonuç bildirgesi açıklandı.

 

Forumun Sonuç Bildirgesi Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk’un riyasetinde foruma katılan hukukçuların fikir ve katkıları alınarak hazırlandı.

 

HUKUKÇULARDAN OPERASYONLARA TEPKİ

 

Operasyonun hukuki olarak altyapısının olmadığı uyarısında bulunan uzmanlar, hukukla oyun oynandığını söyledi.

 

Prof. Dr. Niyazi Öktem, “Hukukla manipülasyon yapılıyor” derken gazeteci Taha Akyol, “İktidarın yargı üzerinde bir baskısı var.” dedi.

 

Türkiye Evrensel Hukukun Neresinde isimli toplantı The Marmara Otel’inde başladı. Türkiye’nin önde gelen hukukçuları, gece saatlerinde başlayan ve KCK, Balyoz ve yolsuzluk soruşturmalarında görev alan çok sayıda rütbeli polisin gözaltına alındığı operasyonu değerlendirdi. Operasyonu “Anlaşılır gibi değil” diyerek değerlendiren ünlü hukukçu Niyazi Öktem, ani bir baskın ile bir takım yolsuzlukları gündeme getiren insanların alındığını belirterek şöyle dedi:

 

“Bu ne anlama geliyor? Yolsuzlukların üzerine gitmeyin giderseniz biz size çullanırız anlamına geliyor. Anlaşılır gibi değil. Polisi yolsuzlukların üzerine gidenleri nötralize etmeye çalışıyorlar. Bildiğim kadarıyla o polislerin herhangi bir örgütlenme içinde olmasını düşünmek mümkün değil. Çünkü her meşrepten insan var. İdeolojik olarak nasıl örgütlenmiş olacaklar aklım hayalim almıyor.”

 

BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİM

 

Modern demokratik devletlerde bir yolsuzluk varsa ve bu yolsuzluk eğer hükümet cenahından geliyor ise hükümete haber vermeden soruşturmasının yapıldığını, bunun amacının delillerin yok edilmesinin önüne geçmek olduğunu belirten Öktem,

 

“Evrensel hukuk budur. Güçler arasında dengeyi sağlayabilmek için yürütmenin karşısında yasamanın tek başına savcının emriyle rahatlıkla hareket etmesi lazım. Savcının bir de siyasal iktidara sorması halinde, deliller karartılır. 17 Aralık-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarından önce hukuka uygunluk vardı da bu operasyonları yapanları da ‘sen bunu nasıl yaparsın’ diyerek içeri alıyorlar. Meclisteki o soruşturma komisyonunun ne kadar sulandırıldığını da görüyoruz. Deliller geldi şekle aykırılık nedeniyle komisyon başkanı iade etti. Hukukla oyun oynanıyor. Bu oyunlar çok rahatsız edici. Türkiye’de şu an neyin neye varacağını bilmemiz mümkün değil. Böyle bir kaos kaç yaşına geldim; 12 Eylül’ü, 27 Mayıs’ı gördüm şimdi darbe de yok ortada. Hukukla manipülasyon yapılıyor.” dedi.

 

Kaynak: Rotahaber