Hukukçu Turgut Kazan’dan gerekçeli karar yorumu: Kara bir leke

Hukukçu Turgut Kazan’dan gerekçeli karar yorumu: Kara bir leke
23 Mayıs 2019 09:45

Eski İstanbul Barosu Başkanlarından, duayen hukukçu Turgut Kazan, gerekçeli karar dair ‘kara bir leke’ yorumunda bulundu. Kazan, şu değerlendirmelerde bulundu:

 

Hüseyin Şimşek/ Birgün

 

Muhalefet şerhlerinde vurgular önemli: Tabii ki muhalefet şerhlerindeki vurgular önemli. Bunların en önemlisi, bir muhalif üyenin işaret ettiği, bir kere yani kısa karar müzakerelerinde kararlaştırılmış olmayan konulara, ya da durumlara geçilmiş olduğunu belirtiyor. Ki bu zaten 7 kurul üyesinin, yüksek yargıçlık niteliğine asla uygun olmayacak bir yaklaşımda olduğunu gösteriyor.

 

‘Yukarı’dan talimata göre yazılmış: Sandık kurularının oluşumunu da gerekçeli karara alınan bazı değerlendirmelerin, saptamaların müzakereler sırasında bir karara bağlanmadığını söylüyor. Bu bir yüksek yargıçlık niteliğiyle asla bağdaşmayacak, yukarıdan gelen talimatlara göre onlar ne istediğiyse onu yazdıklarını gösteriyor.

 

Karar bir leke olarak duruyor: Kararın üzerinde bu değerlendirmeyi yapıyorduk, karar bir leke olarak duruyor. Kısa kararın dışına zaten çıkamazsınız, bunun gerekçesini yazacaksınız. Sandık kurularının oluşumu dışında başka konulara kürek sallayamazsınız. Yüksek Seçim Kurulu’nun dürüst seçim ilkesini koruyamadığını gösteriyor. Gerekçede böyle şeyler yazılacağını bekliyordum.

 

‘Hırsızlık’ yazamamışlar: Cumhurbaşkanlığı’nın tüm baskılarına rağmen, hırsızlığı yazamamışlar. ‘Hırsızlık’ yazamadıkları için, büyük olasılıkla bunun hesabını sorarlar birilerinden. Bir tek onu yazamamışlar ama siyasal iktidar kısa karardan sonra ne söylediyse hepsini kabul etmiş, kağıda dökmüşler. 2000 sayfa olması da yapılan işin kirli olduğunu gösteriyor. Oysa gerekçeli kararda neden haklı olduğunuzu, kararın neden hukuka uygun olduğunuzu anlatırsınız.

 

https://www.birgun.net/haber-detay/zayif-gerekce-saglam-serh.html