‘Hrant’ın arkadaşları’ndan dava öncesi önünde eylem

‘Hrant’ın arkadaşları’ndan dava öncesi önünde eylem
30 Ekim 2014 12:01

“Hrant’ın Arkadaşları” adlı grup dava öncesinde adliye önünde açıklama yaptı. Grup, Adalet Bakanlığı’nın yargılama yolunu açtığı 9 kamu görevlisinin TCK’nın 83. “Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi” suçundan yargılanmalarını istedi.

 

 

 
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin verilen kararın Yargıtay tarafından kısmen bozulmasının ardından 18 sanığın yargılandığı davanın 9. duruşması öncesi Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde eylem yapıldı. “Hrant’ın Arkadaşları” adlı grup dava öncesinde adliye önündeki alanda toplandı. “Hepimiz Hrantız, hepimiz Ermeniyiz” yazılı pankart açan ve ellerinde ’83’ten yargıla yazılı’ dövizler taşıyan grup adına açıklamayı gazeteci-yazar Yetvart Danzikyan yaptı.

 

“8 YILIN ARDINDAN NİHAYET TAŞ YERİNDEN OYNADI”

 

Adalet Bakanlığı’nın, savcılığın ‘Kamu yararına bozma’ talebini reddederek, İstanbul Eski Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, eski İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör, eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ve 6 polisin, Hrant Dink cinayetinden soruşturulmasına izin verdiğini hatırlatan Danzikyan, “8 yılın ardından nihayet taş yerinden oynadı. Çünkü kamu görevlilerinin bir kısmının yargılanmasının önü açıldı” dedi.

 

“ADALET BAKANLIĞI DA DİRENEMEDİ”

 

Hukuki sürecin doğal akışına bırakıldığında ‘yargılansınlar’ sonucuna gittiğini ifade eden Danzikyan, “Ama bir el ısrarla ‘yargılanmasınlar’ diyor. Devlet kendi adamlarını hakim önüne çıkarmamak için elinden geleni yapıyor. Bu davada kamu yararının ne olduğunu da gözlerimizle görüyoruz. Kamu yararı Dink’i öldürülmesine seyirci kalanların etrafına hukuki bir zırh örülmesiymiş. Ancak hukuki süreç öyle bir hal aldı ki Adalet Bakanlığı da direnemedi. ve savcılığın talebini reddetti” dedi.

 

“KAMU GÖREVLİLERİNİN HAKİM KARŞISINA ÇIKMASI İÇİN BİR İMKAN DOĞDU”

 

Danzikyan, “Artık biraz daha umutla bakmalı mıyız, davanın geleceğine? Ya da ‘umut’ bu dava için uygun bir kelime mi? Bilemiyoruz. Ancak şunu biliyoruz, 8 yıllık mücadelenin ardından taş yerinden oynadı. Kamu görevlilerinin hakim karşısına çıkması için bir imkan doğdu. Bu imkanı sonuna kadar kullanmalıyız. Taş çok büyük Çünkü bu taş 99 yıllık bir taş 99 yılın inkarını, günahını kabahatini taşıyan kocaman bir taş. Dolayısıyla belki de yeni başlıyoruz” dedi.

 

“TCK 83’TEN YARGILANSINLAR”

 

Danzikyan, “Ve diyoruz ki daha işimiz var. Sadece bu isimler değil, tüm kamu görevlileri yani meşhur 24’ler hakim karşısına çıksın. Trabzon Emniyeti, Trabzon Emniyeti İstihbaratı, Trabzon Jandarması, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi. Hepsi topluca aynı davada hakim karşısına çıksın. Ve yargılanmaları da öyle usulen olmasın Herşeyden önce görevi ihmalden değil, TCK’nın 83. yani cinayete göz yumma suçlamasıyla yargılansınlar. Bir kez daha buradan haykırıyoruz, biz bitti demeden bu dava bitmez” diye konuştu.

 

Eylemin ardından gruptakiler duruşmayı takip etmek için adliyeye girdi.